ROVOVSKA BORBA NA PRISAVLJU

Markota zatražio Hloverkinu smjenu

30.11.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Ravnatelj HTV-a Blago Markota zatražio je od Programskog vijeća HRT-a smjenu glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić, a Vijeće bi se o tome, kao i o pokretanju postupka protiv glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića, trebalo očitovati za osam dana

Radna skupina Programskog vijeća napravila je nacrt zaključka za eventualno pokretanje postupka za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića i članova Ravnateljstva.

Ipak, nakon jednosatnih konzultacija koje je Programsko vijeće obavilo s Ravnateljstvom, u cilju iznalaženja što kvalitetnijeg rješenja za HRT, odlučilo je da će se o tome raspravljati za osam dana, dakle sljedećeg utorka.

Uz navedeno, ravnatelj HTV-a Blago Markota predložio je Programskom vijeću da pokrene postupak protiv glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić jer je 'stanje u Informativnom programu neodrživo'. Hloverka sjednici Vijeća pak nije nazočila jer ima gripu.

U konzultacijama Vijeća i Ravnateljstva odbio je sudjelovati vijećnik Hašim Bahtijari jer je smatrao da je radna skupina (Marina Škrabalo, Zvonko Milas, Siniša Grgić) prešla svoje ovlasti dva puta se sastavši 'tajno', a rad Vijeća bi po njegovu mišljenju trebao biti javan. Uz to, Bahtijariju, ali i još nekolicini vijećnika, zasmetao je vikend-sastanak Vanje Sutlića i dopredsjednika Vijeća Siniše Grgića.

Blago Markota pak temelje za Hloverkinu smjenu pronalazi u analizama rezultata gledanosti IP-a, marketinškim prihodima koje ta radna jedinica donosi i internom istraživanju o radnoj klimi unutar te redakcije koje je proveo krajem prošlog tjedna.

Slučaj Dossier.hr završit će na Etičkom povjerenstvu HRT-a - Ana Jelinić i Hloverka Novak Srzić

Prema podacima koje je ravnatelj HTV-a djelomično prezentirao, Informativni program pokazuje pad gledanosti ključnih emisija Dnevnik i Otvoreno, dok je istovremeno Dnevnik Nove TV zabilježio 'visok rast', a Vijesti RTL-a lagani porast.

Uz to, Markota spočitava Hloverki i podatke iz istraživanja GFK-a koji govore da su neka od lica s HTV-a među najnepopularnijima u državi, a i interna anketa između 380 zaposlenih u IP-u, na koju se odazvalo njih više od polovice, pokazala je nepovjerenje prema ljudima koji trenutno vode tu redakciju.

Govoreći o smjeni Ane Jelinić s mjesta urednice emisije Dossier.hr, Markota je kazao da je njegovo mišljenje da je u tom slučaju Hloverka prekršila etički kodeks, napomenuvši ipak da postupak pred Etičkim povjerenstvom ne može pokrenuti on, nego to može učiniti Sutlić temeljem njegovog prijedloga. Neslužbeno doznajemo da će Sutlić staviti tu priču u proceduru.

Na njegov izvještaj referirao se Bahtijari koji je upozorio da Vijeće nekoliko puta dosad nije prihvaćalo izvješće o izvršenju Programskog usmjerenja HTV-a, pa po toj logici ni krivac ne može biti samo jedan, odnosno Hloverka.

Znači li to da je dogovoren model po kojem bi javnosti trebala biti isporučena samo Hloverkina 'glava', dok bi Sutlić i Markota trebali opstati - u to je teško povjerovati, jer vodeći ljudi kuće jedva da komuniciraju i njihova netrpeljivost vidljiva je iz aviona.

Dio vijećnika s kojima smo razgovarali nakon sjednice uvjerava nas da sve ide svojim tijekom i da će bitka na Prisavlju u utorak ući u svoju posljednju fazu u kojoj neće biti preživjelih.