NAPET DAN NA MARKOVOM TRGU

Sabor bez oporbe izglasao poreznu reformu

02.12.2016 u 13:12

Bionic
Reading

Saborski zastupnici potvrdili su paket poreznih zakona. Zbog činjenice da su vladajući redom odbijali sve amandmane, stanku je tijekom glasovanja zatražio SDP, nakon čega se i povukao iz sabornice. Slijedila ih je gotovo cijela oporba te dio Bandićeva kluba zastupnika

Najviše dosad odbijenih amandmana odnosilo se na povećanje PDV-a u ugostiteljstvu, no vladajući su ih redom odbijali.

'Ovo nije bio amandman HSS-a nego Ceha ugostitelja', povikao je HSS-ov Krešo Beljak. 'Sve više ličite na Alan Forda, imat ćete sljedeće godine ulicu. Molim da podržite ovaj amandman ne u ime politike nego u ime ugostitelja', apelirao je Beljak.

Odbijena su i dva ista amandmana SDP-ovih zastupnika. 'Mjesec dana su vam ugostitelji kucali na vrata. Pokazali ste neprijateljsko lice. Bliztkriegovima i upadanjima u lokale poručili ste im da šute. Ubijate koku koja nese zlatna jaja, kako će utjecati na turizam, to ćemo vidjeti', poručila je ministru financija SDP-ova Sabina Glasovac.

Da PDV ostane na 13 posto tražio je i SDP-ov Branko Grčić. 'Da se barem prihvati da PDV na pripremu i posluživanje hrane bude 13 posto. To štiti poljoprivredu i prehrambenu industriju. Dajemo impuls ogromnom dijelu hrvatskog godpodarstva', poručio je Grčić.

Vladajući su odbili i isti amandman Ivana Pernara te IDS-a. 'Ovo će smanjiti kvalitetu u turizmu, broj zaposlenih i staviti hrvatski turizam u podređeni položaj u odnosu na konkurente', poručio je IDS-ov Boris Miletić.

Dok je većina zastupnika pažljivo pratila glasanje, nekima su druge stvari odvraćale pažnju.

'Molim zastupnike da na šalju poljupce', poručio je predsjedavajući Božo Petrov.

Pretpostavlja se da je poruka bila upućena Pernaru koji je i prije na osebujan način znao pozdravljati školarce koji na saborsku galeriju dolaze promatrati sjednicu.

S obzirom na to da su vladajući redom odbijali oporbene amandmane, SDP je zatražio stanku kako bi mogao odlučiti kako će nastaviti sudjelovati u glasovanju.

Nakon stanke zastupnicima se obratio SDP-ov Branko Grčić. 'Ovo je duboko nepravedna reforma koja preraspodjeljuje i dohodak i bogatstvo prema onima koji imaju više. Izgleda da se ovo popraviti ne da. Ne vidimo svrhu u tome da se redom amandmani odbijaju', poručuje Grčić.

'Zar ne zvuči apsurdno kada objavljujemo stopu gospodarskog rasta kojoj je najviše doprinio turistički sektor, taj isti sektor kažnjavamo? Očekivali smo puno više od vas', kaže Grčić.

Nakon njega sabornicu su napustili zastupnici SDP-a, IDS-a i Živog zida. Kasnije su sabornicu napustili i IDS i HNS. Zbog odlaska gotovo cijele oporbe, sabornicu je napustio i dio Bandićeva kluba.

U jednom trenutku u sabornicu se vratio Ivan Pernar i zatražio stanku zbog izlaska oporbe. 'Demokratsko je pravo da oporba izađe iz sabornice. Ne vidim razloga za stanku', odgovorio mu je Petrov i odbio njegov zahtjev.

Razvoj događaja pratite na tportalu

Na pet zakona o sklopu porezne reforme stiglo je gotovo 70 zastupničkih amandmana.

Uoči glasovanja, u Sabor su stigli i amandmani Vlade. Od njih najviše zanimanja pobuđuje onaj na izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima Vlada predlaže da se nasljeđivanje novca iz drugog mirovinskog stupa oporezuje po porezu na nasljedstvo, a ne po porezu na dohodak. Naime, Vlada je odustala od odredbe da se kapitalizirana sredstva na računu umrlog člana mirovinskog fonda smatraju primitkom po osnovi od nesamostalnog rada, što znači da bi se oporezivali kao dohodak. Amandmanom se taj stavak briše, pa bi taj novac bio oporezivan kao nasljedstvo.

454866,454634,454412,452787