ZAGREBAČKI LUČONOŠE

Bandićevim pajdašima opet milijuni za božićne lampice

02.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Tvrtka Elicom Ivan Mučnjaka i ove godine dobila je unosan posao božićnog ukrašavanja Zagreba. Za 5,4 milijuna kuna dužna je servisirati, postaviti i skladištiti raskošne božićne lampice do sljedećeg adventa. Riječ je o tvrtki koja je i ranijih godina uspješno poslovala s Gradom, što mnogi dovode u vezu s time da je Mučnjak obiteljski povezan s poduzetnikom Željkom Šelendićem, Bandićevim prijateljem kojeg se spominjalo u aferi sa stolicama i nadstrešnicama

Iako je natječaj za uređenje Zagreba božićnom rasvjetom raspisan još početkom ljeta, a ugovor s Elicomom sklopljen 31. listopada, obavijest o tome tek je sada osvanula u Oglasniku javne nabave.

Na natječaj, koji je Grad procijenio na čak osam milijuna kuna bez PDV-a, javilo se troje ponuđača. Izabrana je Elicomova ponuda 'teška' 5,4 milijuna kuna s PDV-om

Za tu cifru dužan je postaviti, servisirati, skinuti i pohraniti na godinu dana sve zagrebačke božićne dekoracije.

Tvrtka Elicom već dugo obavlja taj posao za Grad, a iznosi su iz godine u godinu varirali od pet do 6,5 milijuna kuna.


No ovaj je posao ništa prema unosnim ugovorima koje je ova tvrtka imala s Gradom vezano za održavanja objekata i uređaja javne rasvjete.

Prije dvije godine ugovoren je posao održavanja javne rasvjete za 132 milijuna kuna za četverogodišnje razdoblje. Tada je Vladimir Ferdelji, zastupnik u zagrebačkoj Skupštini, ukazao na sumnjivost natječaja koji je raspisan mimo najavljenog termina i zbog činjenice da je stigla samo jedna ponuda – ona Elicomova. Isto je tvrdio i Stipe Čičak, Mučnjakov konkurent koji je ranije imao ugovor s Gradom. Mučnjakovi su tada tvrdili da natječaj nije bio namješten te da se na njega moglo javiti šest tvrtki.

Sestrinska tvrtka Elicom gradnja, kojoj je na čelu Darko Mučnjak, sin Ivana Mučnjaka i zet Željka Šelendića, 'umočenog' u Bandićeve afere sa stolicama i nadstrešnicama, za 11 milijuna kuna postavila je famoznu LED rasvjetu na Domovinski most, a ona je neslavno skinuta jer nitko nije mogao stati na kraj lopovima koji su skidali skupocjene kablove s tog mosta.