SJEDNICA VLADE

Plenković se hvali rastom BDP-a, a Orepić opalio po policajcima

01.12.2016 u 09:52

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade na tapeti je izmjena Zakona o policiji, ali i Zakon o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika. Ministri i premijer odobrili su i pomoć od 4,5 milijuna kuna iz proračunske pričuve za pomoć BiH, a bilo je riječi i o Kubi. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako otpremnine za policajce neće rasti te će ostati na razini tri proračunske osnovice. Premijer Andrej Plenković na početku je pak izrazio zadovoljstvo činjenicom da su hrvatski državljani osumnjičeni za ratni zločin u Orašju pušteni iz pritvora te se pohvalio rastom BDP-a

10.55 Na Vladi je usvojen i nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju protokola o pristupanju Europske unije Međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe te nacrt prijedloga Zakona o kombiniranom prijevozu tereta.

10.50
Vlada je usvojila i prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga. Zadaća tog povjerenstva je koordinacija aktivnosti ministarstava i drugih subjekata uključenih u program suzbijanja zlouporabe droga, od prevencije do resocijalizacije, kao i usvajanje godišnjih programa nadležnih ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave.

10.45
Državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić predstavio je nacrt prijedloga Zakona između RH i SAD-a u svrhu ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini.

10.35
Ministar prometa Oleg Butković predstavio je izmjenu Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva. Hrvatsko se zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU-a o infrastrukturi za alternativna goriva, mjesta za punjenje električnih vozila i mjesta za punjenje plinom i vodikom. 'Ovim će se omogućiti veći opseg vozila na alternativna goriva u prometu', kazao je.

10.30
Prihvaćene su i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima Banski dvori predlažu ukidanje odredbe kojom su propisana prava na dodatak na plaću dužnosnicima raspoređenim za zamjenike predsjednika sudova.

10.28 Ministar pravosuđa Ante Šprlje
predstavio je izmjene Zakona o javnim bilježnicima, čime se omogućuje državljanima Europske unije da obavljaju javnobilježnički posao u Hrvatskoj.

10.25
Orepić je potvrdio da u proračunu nema sredstava za više otpremnine za policijske službenike koji idu u mirovinu te će one i dalje iznositi tri proračunske osnovice, tj. devet tisuća kuna.Primjena tih odredbi odgađa se otkada je zakon stupio na snagu, odnosno od 31. ožujka 2011. Najprije je tako njihova primjena odgođena za početak 2013., pa početak 2015., pa početak 2017., a sada Vlada ponovno predlaže prolongiranje primjene za još dvije godine.

10.20
Na dnevnom redu Vlade je i Zakon o nabavi i registraciji oružja građana i nacrt prijedloga Zakona o eksplozivnim napravama, uz novine: u slučaju kada zahtjev za nabavu dodatne količine oružja predaje osoba koja već ima dozvolu, provjeravat će se je li počinila kazneno djelo vezano za kršenje Zakona o oružju. Provjeravat će se i ima li osoba dodatan razlog za nabavu novog oružja. Provjere će biti manje striktne za osobe koje su u sastavu MUP-a i MORH-a.

'Osnovni razlozi donošenja Zakona o eksplozivnim tvarima je usklađivanje s Unijinim direktivama stavljanja eksplozivnih tvari u civilnu upotrebu na tržištu. Želimo urediti područje koje važećim propisima nije dovoljno utvrđeno i to izaziva probleme osobama koje se bave ovom djelatnošću što je važna izvozna grana', kazao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

10.15
Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama Zakona o računovodstvu predviđa se rasterećenje poduzetnika i generiranje boljeg poslovnog okruženja.

10.10
Prva točka dnevnog reda je nacrt prijedloga Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je da se u njemu nalazi bitan sadržaj za svakog građanina. 'Ovim se zakonom regulira jednostavno i jeftino izvansudsko rješavanje sporova koje potrošači imaju s trgovcima. Stoga se utvrđuju tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova i proces odabira tijela. Da bi neko tijelo moglo biti nadležno, mora udovoljiti kriterijima', poručila je.

10.05
'Želim pozdraviti jučerašnje rješenje suda BiH kojim je ukinut pritvor devetorici hrvatskih državljana iz Orašja. Ostajemo na tragu naše politike, a to je da ćemo pružiti konzularnu, pravnu i materijalnu pomoć osumnjičenicima, kazao je premijer.

10.00
Plenković se pohvalio rastom BDP-a od 2,9 posto. 'S potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić i ministrom Zdravkom Marićem osvrnuo sam se na dobru vijest, a to je rast BDP-a za 2,9 posto. To je dobro i poticajno za ukupno ozračje, za optimizam i to je na tragu naših smjernica gospodarske i fiskalne politike. Očekujem da će aktivne mjere gospodarske politike omogućiti da u idućoj godini ostvarimo 3,2 posto rasta.'

Na dnevnom su redu i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima Banski dvori predlažu ukidanje odredbe kojom su propisana prava na dodatak na plaću dužnosnicima raspoređenim za zamjenike predsjednika sudova. Bit će riječi i o ugostiteljima koji rade u ilegalno izgrađenim objektima. Njima će Vlada izaći u susret će im omogućiti da, dok čekaju rješenje o legalizaciji, rade u tim objektima do 31. prosinca 2020. godine.

S 4,5 milijuna kuna Vlada će pomoći Hercegovačko-neretvanskoj županiji i općini Ravno za sanaciju šteta u poplavama u 2010. i 2011. godini.

Plenkovićeva vlada odobrit će sklapanje sporazuma o političkom dijalogu i suradnji između EU-a i svih država članica Unije s Republikom Kubom