DANAS NA VLADI

Plenković ugostitelje časti protumjerom za porezni udar

01.12.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon što im je povisila PDV s 13 na 25 posto Vlada je odlučila izaći u susret svim ugostiteljima koji još uvijek rade u ilegalno izgrađenim objektima. Dok čekaju rješenje o legalizaciji, moći će raditi u svojim lokalima sve do 31. prosinca 2020. godine

'Produljuje se rok važenja privremenih rješenja izdanih za obavljanje ugostiteljske djelatnosti te pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u objektima za koje se vodi postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada, odnosno u objektima za koje stvarno stanje nije usklađeno sa stanjem u zemljišnim knjigama', piše u obrazloženju.

Prema zakonu, takva privremena rješenja vrijedila bi najdulje do 31. prosinca ove godine. Novom odlukom Vlada pomiče taj rok sve do konca 2020. godine.

Vlada će danas posegnuti u proračunsku pričuvu i 4,463 milijuna kuna poslati kao pomoć susjednoj državi. Federacija BiH, Hercegovačko-neretvanska županija i općina Ravno zatražile su pomoć za sanaciju šteta od poplava u 2010. i 2011. godini.

Financijsku pomoć zatražili su zato da se pomogne oko pedeset obitelji jer su im u poplavi nastradali nasadi nektarina, bresaka, vinove loze...

Nadalje, Vlada će danas donijeti odluku prema kojoj će od prvog dana 2017. javni bilježnici iz svih država članica EU-a moći raditi u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima kao i domaći javni bilježnici.

'Time će se osigurati hitno uklanjanje diskriminacijskih odredbi utemeljenih na nacionalnosti te državljanima drugih država članica Europske unije omogućiti da mogu biti imenovani za javnog bilježnika u Hrvatskoj', objašnjava Vlada.

Vlada će danas, sasvim slučajno samo nekoliko dana od smrti Fidela Castra, amenovati sklapanje sporazuma o političkom dijalogu i suradnji između EU-a i svih država članica Unije s Republikom Kubom.

'Sporazum je parafiran 11. ožujka 2016. i pridonijet će daljnjem jačanju odnosa EU-a i njenih država članica s Republikom Kubom u područjima političkog dijaloga, suradnji o dijalogu o sektorskoj politici te trgovini kao obostranom unapređivanju suradnje na bilateralnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Potpisivanje tog sporazuma predviđeno je 12. prosinca u Bruxellesu', piše u odluci Vlade.