U IME OBITELJI

Željka Markić Sabor poziva na red: Tri mjeseca za obiteljsku politiku

24.11.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Udruga 'U ime obitelji' traži od Sabora da obveže Vladu RH da Saboru u roku od tri mjeseca, do 28. veljače 2017., podnese na usvajanje prijedlog sveobuhvatne obiteljske politike, utemeljene na najboljim primjerima dobre prakse, kojom bi se ispunile obveze ustavnog i međunarodnog prava Republike Hrvatske spram obitelji i ispunila obećanja koja su saborski zastupnici vladajuće većine davali biračima prije izbora

'Obiteljaši' skreću zastupnicima pozornost na to da Hrvatska već 13 godina nema nikakvu vrstu javne politike spram obitelji, čime je prekršila svoje ustavne obveze, kao i obveze prema međunarodnim konvencijama, kojima se nalaže 'najveću moguću', odnosno 'osobitu' zaštitu i pomoć obitelji.

Napominju da Opća deklaracija o ljudskim pravima (ODLJP) definira obitelj kao ‘prirodnu i temeljnu jedinicu društva’, a odredbu iz ODLJP-a sadrže i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima .

Navedene obvezujuće međunarodne norme nisu bez odjeka, navode iz Udruge 'U ime obitelji' i dodaju da barem 111 država u svojim ustavima ima odredbe koje odražavaju članak 16. ODLJP-a.