SLUŽBE ČEKAJU SNIJEG

Zagrebačka županija spremna za zimu

23.11.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za nadolazeću zimu, a za održavanje prohodnosti i sigurnog odvijanja prometa na 1283 kilometara županijskih i lokalnih cesta Županijska uprava za cesteima na raspolganju 28 vozila s ralicama i posipačima, 4000 tona soli i 4000 kubnih metara sipine.

Za održavanje cesta u od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine osigurano je 14,2 milijuna kuna, rekao je srijedu, na predstavljanju Plana Zimske službe u Zagrebačkoj županiji, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zdenko Majzec. Dodao je da će radove zimskog održavanja izvoditi Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti - Okuje, Goričica, Vrbovec, Samobor, Jastrebarsko, Zaprešić, Ivanić-Grad.

Voditelj tehničke ispostave Zagreb u Hrvatskim cestama Hrvoje Sokol istaknuo je kako se na području Zagrebačke županije nalazi i 333 kilometara državnih cesta - I. i II. razine prednosti, te je za njihovo održavanje osigurano 4950 tona soli te 1.526 kubnih metara sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a njihova prohodnost mora biti osigurana od 5 sati do 20 sati. Kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20 i 5 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u trećoj razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7 do 20 sati, a kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20 do 7 sati.

Kožić: Kredit od 50 milijuna kuna za sanaciju i obnovu najugroženijih cesta

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenio je da su lokalne i županijske ceste u lošem stanju jer Županijska uprava za ceste nema dovoljno novca za kvalitetno održavanje cesta.

"Kako bismo podigli razinu sigurnosti prometa na cestama Zagrebačke županije, Županijska uprava za ceste podigla je kredit od 50 milijuna kuna za izvođenje radova sanacije i obnove najugroženijih županijskih i lokalnih cesta", izvijestio je Kožić.

Rekao je kako su radovi u tijeku, te će se do kraja ove i tijekom iduće godine novcem od kredita te redovnim sredstvima Županijske uprave za ceste sanirati oko 200 kilometara cesta na području Zagrebačke županije.

Kožić je objasnio kako je temeljni prihod Županijske uprave za ceste godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraciji vozila, a ona se nije mijenjala od 2002., dok su cijene radova kojima se održavaju, rekonstruiraju i grade ceste porasle oko 50 posto. Problem nedostatnih prihoda imaju Županijske uprave za ceste i u ostalim županijama, dodao je te izrazio uvjerenje da će resorno ministarstvo uvidjeti tu problematiku i osigurati uspostavu održivog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta.