IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA

Plenković u visoku politiku vratio zaboravljene asove

19.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem imenovala je u četvrtak 26 državnih tajnika. Na političku scenu vraćaju se Marija Pejčinović Burić i Frano Matušić, a u Ministarstvo državne imovine dolazi premijerov prijatelj Krunoslav Katičić. Među razriješenima se izdvajaju imena Davora Blaževića Tigra i Roberta Pauletića

Na Zrinjevac se vraća Marija Pejčinović Burić, a ona se jedno vrijeme spominjala i kao kandidatkinja za ministricu. Pejčinović Burić bila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, a kasnije pomoćnica ministra u Ministarstvu europskih integracija. Radila je i kao nacionalna koordinatorica za programe pomoći i suradnje s Europskom unijom, a bila je i zastupnica HDZ-a u Saboru.

Radila je i za Ministarstvo vanjskih poslova Srbije pomažući toj državi da uskladi zakonodavstvo s europskim, olakša izradu propisa i omogući jačanje institucija. Trebala je postati hrvatska veleposlanica u Parizu, a njezino ime bilo je na posljednjoj listi koju je Jadranka Kosor kao predsjednica Vlade uputila na usuglašavanje tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, ali je on odbio cijeli popis. U Pariz je otputovao Ivo Goldstein i još uvijek nalazi ondje.

Vratio se najrastrošniji zastupnik

Pomalo iznenađuje povratak Frane Matušića na političku scenu nakon što je bio marginaliziran dok je šef HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Kada ga na stranačke izbore liste nije bio stavio ni novi predsjednik Andrej Plenković, činilo se da je gotova njegova karijera u visokoj politici, ali Matušić se iznenađujuće vratio i uspio skrasiti na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu turizma. Obnašao je niz raznih dužnosti, a bio je i promatrač Hrvatske u Europskom parlamentu. Inače, Matušić je u tri mandata obnašao dužnost saborskog zastupnika i cijelo vrijeme slovio za jednoga od najrastrošnijih. Recimo da je 2014. godine na najrazličitije troškove potrošio 127 tisuća kuna.

Javnost će sigurno zaintrigirati i imenovanje Krunoslava Katičića na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine. Katičić, po zanimanju odvjetnik, premijerov je dobar prijatelj iz kvarta, s kojim je studirao i izlazio. Izdvojimo i imenovanje državnim tajnikom u Ministarstvu uprave Mihovila Škarice, docenta na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, a Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, član je Nacionalnog vijeća Mosta i stručnjak za energetiku kojeg je šira javnost mogla primijetiti tijekom postizbornih pregovora Mosta i HDZ-a, u kojima je bio dijelom Mostove delegacije.

Orepić se riješio Tigra

Od razrješenja vrijedi izdvojiti odlazak Davora Blaževića Tigras mjesta zamjenika ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Blažević je poznat kao bivši tjelohranitelj Ive Sanadera i bivši prvi čovjek Uprave za posebne poslove sigurnosti za vrijeme Ranka Ostojića. Međutim, bivši ministar ga je udaljio iz službe nakon što je otkriveno da je na Badnjak 2011. godine u kutijama nosio bakalar Sanaderovom odvjetniku Goranu Suiću.

Također, s mjesta zamjenika ministra turizma morao je otići Robert Pauletić, poznati putopisac, enigmatičar, novinar i jedan od najboljih hrvatskih kvizaša, poznat i po svojim kontroverznim stavovima koje nerijetko iznosi na društvenim mrežama, a i u svojim novinskim tekstovima. Radio je u kontroverznom te često prozivanom političkom tabloidu, Slobodnom tjedniku Marinka Božića. Pauletić je došao u Ministarstvo turizma kao kadar Mosta, a imenovanje je izazvalo negodovanje u dijelu javnosti. Zamijenit će ga upravo spomenuti Frano Matušić, ali kao državni tajnik.