PROGNOZA POLITIČKIH ANALITIČARA

Izbori u SDP-u: Jedan (realan) scenarij bio bi teška sramota za stranku

17.11.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Najveće šanse za pobjedu na izborima za novog predsjednika SDP-a ima Davor Bernardić, ali on nije najbolje rješenje za SDP – sukus je razmišljanja dvojice političkih analitičara Žarka Puhovskog i Davora Gjenera. Obojica novog šefa SDP-a vide kao prijelazno rješenje, čovjeka koji će konsolidirati stranku, a potom je prepustiti nekom mlađem. Nakon kraće ere Ranka Ostojića, Puhovski kao trajnije rješenje vidi 'ženu između 35 i 40 godina', a Gjenero smatra da bi za SDP bilo optimalno da stranku sada preuzme Tonino Picula, a potom je prepusti Bernardiću. U borbi za novog šefa SDP-a, osim Bernardića, ozbiljne šanse imaju još samo Ranko Ostojić i Orsat Miljenić

Članice i članovi SDP-a u subotu birajunovog predsjednika stranke po sistemu jedan član – jedan glas. I ljudi iz samog SDP-a i politički analitičari očekuju kako nitko od kandidata u subotu neće osvojiti natpolovičnu većinu svih glasova te da će se pitanje novog šefa SDP-a odlučiti u drugom krugu, sedam dana kasnije.

'Tri kandidata imaju ozbiljne šanse. U drugom krugu očekujem Bernardića, a za drugo mjesto borit će se Ranko Ostojić i Orsat Miljenić', procjenjuje politički analitičar Žarko Puhovski. Smatra da je Bernardić blagi favorit i u drugom krugu, ali da njegova pobjeda ne bi bila najbolje rješenje za SDP zbog njegova gubitničkog imidža.

'U stranci je Bernardić uvijek ostajao u manjini, a kao predsjednik zagrebačkog SDP-a izgubio je na lokalnim izborima 2013. godine', kaže Puhovski. Napominje kako ne razumije zbog čega Bernardić i dalje planira natjecati se na izborima za gradonačelnika Zagreba (svibanj 2017.) kad se od novog predsjednika SDP-a očekuje da bude kandidat za idućeg predsjednika Vlade.

Gubitak izbora u Zagrebu bila bi sramota

'I što ako izgubi na izborima u Zagrebu? Bila bi to velika sramota za SDP', upozorava Puhovski. Najbolje rješenje za SDP bila bi, kaže, pobjeda Ranka Ostojića.

'To nije najrealniji, ali bi bio najbolji ishod za SDP. Ranko Ostojić dobar je organizator i znao bi stabilizirati stranku, a u ovom slučaju njegov nedostatak karizme i vodstva čak je i prednost. On bi bio dobar prijelazni predsjednik SDP-a nakon kojeg bi stranku, po mojem mišljenju, trebala preuzeti žena između 35. i 40. godine s iskustvom rada u stranci i sposobnošću komuniciranja i s radnicima i s gradskim šminkerima', misli politički analitičar Žarko Puhovski.

A takvu kandidatkinju trenutačno ne vidi. 'Ne. To nije ni Karolina Leaković', kaže Puhovski.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako je realan ishod unutarstranačkih izbora u SDP-u pobjeda 'mladog Davora Bernardića'.

'Čini mi se da su se promijenile okolnosti u stranci, više je članova i članica za promjenu nego za kontinuitet. Dva su kandidata koji nude promjenu: Bernardić i Tonino Picula. Bernardić pokazuje više volje za pobjedu, a ima i bolju stranačku infrastrukturu', tvrdi Gjenero. Kaže da će Bernardić u slučaju pobjede vrlo brzo imati veliki ispit 'na kojem nema previše šansi'.

Optimalno privremeno rješenje je Picula

'SDP je izgubio partnere s kojima bi mogao ići na lokalne izbore. HNS im se pojavljuje kao ozbiljan rival. I to ne samo u Rijeci gdje će HNS kandidirati vrlo ozbiljnog i jakog kandidata za gradonačelnika Peru Lučina (rektor riječkog sveučilišta), nego i u Čakovcu, Varaždinu… U Istri će pak nasuprot SDP-a stajati IDS. Bernardić će, dakle, imati jako težak start, ali će kasnije rasti jer će slabjeti Plenkovićeva administracija koja će plaćati cijenu reformske politike', kaže Gjenero.

Optimalno rješenje za SDP bilo bi, tvrdi, da na čelo stranke dođe Tonino Picula.

'Čini mi se da bi za SDP najbolje rješenje bio svojevrstan kompromis, dogovor dvojice kandidata. Da Picula preuzme stranku, da je konsolidira te da vođenje stranke prije idućih parlamentarnih izbora prepusti nekome od lidera mlađe generacije, a iz ove ponude to je Davor Bernardić', smatra Davor Gjenero.

Završna debata u Zagrebu:

Sedmero kandidata za predsjednika ili predsjednicu SDP-a, Davor Bernardić, Karolina Leaković, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Gordana Sobol i Vesna Škulić, u četvrtak navečer okupili su se na završnoj debati

U jednom trenutku je zaiskrilo na debati. Miljenić je optužio Bernardića da dijeli članove na ‘Zoranove i Zlatkove’, a Bernardić mu je čestitao na članstvu, javlja N1 televizija.

Picula je naveo da se od načela jedan član-jedan glas dobio ‘smo sistem jedan član-jedan šalabahter’ te da se to mora promijeniti.

O fašizmu i 'za dom spremni'

Sobol je poručila da SDP treba biti glasniji i jasniji te stati iza onih koji javno podržavaju antifašističke vrijednosti.

Na tu temu Picula je rekao da ga muče ‘politički sponzori koji podržavaju fašistički način razmišljanja’. ‘Pravi odgovor vidim kroz reformu obrazovanja’, kazao je Picula.

‘Oni koji viču 'Za dom spremni' na stadionima postanu pomoćnici trenera. Šteta što ne idu u zatvor’, kazao je Ostojić.