UZBUNA NA ULICAMA

Napeto u Splitu: Taksisti blokirali Cammeo, stiže interventna

17.11.2016 u 12:07

Bionic
Reading

Stotinjak taksista sa šireg splitskog područja u četvrtak ujutro svojim automobilima blokiralo je parkiralište Auto kuće Gašperov, odakle su na ulice trebala izaći vozila Taxi Cammea. Policija je na terenu, čeka se i dolazak interventnih snaga, a navratio je i gradonačelnik Ivo Baldasar, kazavši da nemaju potrebne dozvole

Situacija je ranije bila prilično napeta - u krugu spomenute auto kuće vozači Cammea čekali su izlazak, a iza nje je potpuna prometna blokada te je na teren pozvana interventna policija. Taksisti su ušli u svoje automobile kako ih pauk služba ne bi odvezla. Policajci su im redom ispisivali prekršajne naloge zbog krivog parkiranja i blokade prometa te se činilo da će se povući i krenuti u vožnju gradskim ulicama do zgrade gradske uprave.

Nakon što se na terenu pojavio prometni inspektor, koji se nije želio predstaviti, nakon dužeg razgovora taksisti su izašli na ulice te se spremaju na mimohod. Inspektor se izjasnio da postupanje Cammea smatra nelegalnim, ali nema osnove zabraniti ljudima da izađu na ulice te je najavio da će prilikom same vožnje automobila 'postupiti po zakonu'.

Podsjetimo, Cammeo je za odabrane medije ovih dana imao prezentaciju svojih planova za Split, a objavljeno je da upravo danas počinje s radom - kupljeno je tridesetak novih Dacia Logan i u prva četiri dana građanima je ponuđena potpuno besplatna vožnja. Problem je, međutim, to što nikakve dozvole od gradske vlasti nisu ni zatražili i čini se da namjeravaju voziti bez propisanih oznaka.

'Imamo sve potrebne dokumente. Naši vozači mogu, ali ne moraju imati i dozvole Grada Splita', poručili su jutros iz Cammea. Konkretnije će se izjasniti na konferenciji za novinare, ali pretpostavlja se da će, poput Ubera, koristiti zakonsku mogućnost da ne obavljaju prijevoz taksijem, nego 'iznajmljuju vozila s vozačem'.

Prosvjed taksista u Splitu


Video: Damir Petranović / tportal.hr

'Izlaze na ulice bez osnovnih dokumenata i ovo je nepoštivanje pravne države', poručio je u ime splitskih taksista Tonći Luketin iz auto-taksi sekcije Udruženja obrtnika.

Splitska gradska vlast upravo je zaključila javni natječaj po kojemu će izdati novih šezdesetak dozvola za obavljanje prijevoza taksijem, ali kako je potvrđeno, Cammeo se na njega nije ni prijavio, niti je tražio bilo kakvo posebno odobrenje. Potvrdio je to jutros gradonačelnik Baldasar izjavivši da se Cammeo nije prijavio na dva natječaja za dozvole i smatra ih nelegalnima te je najavio da će, ukoliko autima izađu na ulice, pozvati inspekcije da rade svoj posao.

Prošlog tjedna u gradu je zabilježeno nekoliko fizičkih obračuna između taksista i vozača koji su na crno vozili putnike.