ODLUKA JE PALA

HSP podržava Primorca na izborima

27.11.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava podržat će nezavisnog kandidata Dragana Primorca na predsjedničkim izborima, priopćio je novi predsjednik stranke Danijel Srb u obraćanju novinarima

U HSP-u smatraju da upravo Primorac zna najbolje prepoznati hrvatske nacionalne i gospodarske interese te će kao takav najbolje obraniti te interese. Špekulacije da će HSP podržati Vidoševića ili Bandića, Srb je komentirao riječima: 'Nakon dugog promišljanja odlučili smo podržati Primorca jer smatramo da on neće koristiti predsjedničku funkciju za svoju osobnu promidžbu ili financijsku korist.'

Gajica: Rasistički ispad

SDSS-ov zastupnik Ratko Gajica je rasističkim ispadom nazvao izjavu HSP-ova čelnika Danijela Srba da prijedlog državnog proračuna za 2010. sliči na proračun "SAO Krajine", jer, smatra pravaš, uglavnom pomaže samo općine u kojima žive Srbi, i to sredine iz kojih je tijekom Domovinskog rata kretala agresija na hrvatska sela i gradove.

Srb je najavio da HSP neće podržati predloženi državni proračun jer smatraju da je on neostvariv na prihodovnoj strani. Dodao je da je vidljiva iznimna ovisnost cijelog društva o proračunu te da je on postao distribucijski, a ne razvojni.

Srb je posebno kritizirao raspodjelu pomoći za nerazvijene. 'Dodjela pomoći za nerazvijene koja se može vidjeti na 42. stranici proračuna izgleda kao popis neprijateljskih uporišta iz Domovinskog rata', rekao je Srb dodajući da HSP razumije da je SDSS koalicijski partner, ali da takva raspodjela novca ne može biti dobra ni za njih same jer će izazvati bunt siromašnog hrvatskog stanovništva u susjednim selima.

'Hrvati nisu krivi što su tijekom rata proganjani, ubijani i mučeni da bi danas iz državnog proračuna dobivali šest do 10 puta manje iznose nego susjedne općine nastanjene isključivo srpskim stanovništvom', poručio je Srb te naveo primjer siromašne hrvatske općine Promine koja bi iz proračuna trebala dobiti 540.000 kuna, dok je za Kistanje namijenjeno tri milijuna kuna. 'To je neprihvatljivo', zaključio je Srb.