MINISTAR POPIJAČ PRVI PUT U SABORU

Uvrijedio sindikate pa se ispričao

27.11.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Novi ministar gospodarstva Đuro Popijač prvi put je govorio u Saboru kao ministar te predstavio novi Zakon o radu, po kojemu će radnici na određeno i na neodređeno vrijeme imati, kaže, jednaka prava kod istog poslodavca

Rad na određeno vrijeme ograničen je, kao i prethodnim zakonom, na tri godine, ali novim zakonom određeno je to da isti poslodavac više ne može radnika nakon tri godine samo prebaciti na drugo radno mjesto u tvrtki i dati mu još jedan ugovor na određeno vrijeme.

'Sindikalci sjede, poslodavci rade'

SSSH: Socijalni dijalog s Popijačem neće biti moguć

'Ciničan i sarkastičan istup Đure Popijača, koji je zastupnicima zaboravio reći gdje to neki poslodavci rade, s ove strane ili onkraj zatvorske brave, samo potvrđuje sindikalne zahtjeve za izdvajanjem područja rada iz Ministarstva gospodarstva u zasebno ministarstvo, jer s ovakvim ministrom, koji k tome nema gospodarskoga iskustva, socijalni će dijalog uistinu biti nemoguć', stoji u priopćenju SSSH-a.

'Više se ne može dogoditi da jedan radnik provede čitav radni vijek u jednoj tvrtki s ugovorom na određeno vrijeme', rekao je ministar Popijač koji je govor započeo pozdravom 'sindikatima koji sjede na galeriji, i poslodavcima kojiih nema jer rade.'

Broj radnih sati u tjednu i dalje može iznositi najviše 42 sata, s time da najveći broj prekovremenih sati tjedno ne može više iznositi 10, nego osam sati. 'Samo u preraspodjeli rada radnik može raditi 56 sati tjedno, ali to ne može trajati dulje od četiri mjeseca', upozorava Popijač.

Usklađivanjem s pravnom stečevinom EU-a, dozvoljen je i noćni rad trudnicama. 'Poslodavac ga ne smije odrediti ako je liječnik odredio da žena ne smije raditi. Trudnoća nije bolest, zato nema zabrane', kaže Popijač koji tvrdi da se ovim dopunama i izmjenama zakona niti u jednom dijelu ne pogoršava položaj radnika ni poslodavaca.

Godišnji odmor je prema starom zakonu iznosio najmanje 18 radnih dana, a sada je četiri tjedna, dok za maloljetnike iznosi pet tjedana. Štiti se pravo liječničkog pregleda radnika koji rade noću i definira se pravo na tjedni odmor.

Za dan odmora rezervirana je nedjelja, a nije napisano da to 'može biti nedjelja', kao dosad.

Antun Vujić (SDP)

'Jednom riječju, treba smanjiti rad na određeno vrijeme s tri godine na jednu, i reducirati broj mogućih potpisivanja ugovora na dva puta.'

Kajin: Pohapsimo lopove i razvlastimo tajkune!

IDS-ovac Damir Kajin optužio je sindikate da su prodali radnička prava na Markovom trgu i dodao: 'Osim Severa.' Poziva sindikate da se 'trgnu ili će se sindikalni pokret uništiti'.

Upozorio je na problem da ima više umirovljenika od radnika, a za rad na neodređeno vrijeme rekao da je lako velikim tvrtkama zaposliti radnika na neodređeno vrijeme, ali da to male tvrtke neće tako lako moći učiniti.

'Razvlastimo tajkune i pohapsimo lopove, ali sačuvajmo radnika i poslodavca', rekao je Kajin.

Sever: Popijač govori kao poslodavac!

Krešimir Sever nije zadovoljan Zakonom

Predsjednik Nezavisnih sindikata odgovorio je Popijaču na izjavi da sindikati sjede a poslodavci rade i rekao: 'To bi značilo da sindikalci ne rade, a Popijač zaboravlja da poslodavci ne mogu ništa ostvarivati da nema radnika, prema tome sasvim je jasno da Popijač kao ministar progovara potkovan stavovima poslodavaca.'

Sever upozorava da nije sve 'med i mlijeko' kako to predstavlja Popijač i kaže da Zakon nije u potpunosti usklađen s direktivama EU.

Što se tiče odredbe o radu na određeno vrijeme, Sever također kaže da je Popijač govorio kao poslodavac i naglašava da je sama smjernica EU odredila rad na određeno vrijeme kao iznimku a da je u Hrvatskoj to, nažalost, postalo pravilo.

'Trebalo je uvesti mjerila za zlouporabu rada na određeno vrijeme, i to se nije ni sada spriječilo', kaže Sever ali ostaje pri ocjeni da je bolje to što se ograničio takav rad na tri godine. 'Treba izbjeći da rad na određeno vrijeme ostane pravilo!'

Što se tiče novog pravila da trudnice i dojilje mogu raditi noćne smjene, Sever upozorava da EU nije tražila da se odričemo odredbi koje su na višem standardu od njihovih.

Sever kaže: ' Prečesto se čuje da se HUP solidarizira s nepoštenim poslodavcima. Pošteni poslodavci ne bi se smjeli bojati izmjena Zakona o radu', i dodaje da 'Vlada svesrdno sudjeluje u zaštiti onih poslodavaca koji zloupotrebljavaju rad na određeno vrijeme.'

Popijač: Ispričavam se sindikatima!

'Ako je bilo krive interpretacije onoga što je bilo izrečeno u pozdravu zaista se ispričavam sindikatim, nikakva namjera nije bila da podcjenjujem njihov rad. Rad na Zakonu o radu je težak i krvav rad', rekao je Popijač na pitanje kako komentira reakciju sindikata na njegov pozdrav u Saboru i dodao da je to bila 'refleksija na neku upadicu iz saborskih klupa, ali da se to možda nije čulo'.

'Nisam htio reći da sindikati ništa ne rade, naravno', završio je Popijač i osvrnuo se na kritike na rad na određeno vrijeme: 'Institut rada na određeno vrijeme je poboljšan jer je limitiran broj ugovora i ograničen je za istovrsne poslove, ali nije moglo biti dodatnih promjena jer se otvara puno pitanja vezano za rad na neodređeno vrijeme koja ćemo riješiti u drugom ciklusu pregovora.'

Linić: Popijač misli da je na GSV-u

Linić kritizira Popijača

'Ovo je bio prvi i neuspješan nastup ministra. Vjerojatno još uvijek razmišlja da je na GSV-u i zaboravlja da je ministar i gospodarstva i rada te pokušava podcijeniti sindikate i glorificirati poduzetnike', rekao je SDP-ov Slavko Linić i naglasio da Sabor nije za takve nastupe.

'Ima Popijač još dosta vremena da shvati koju funkciju obnaša i da su problemi rada problemi s kojima se mora baviti, te da su njegovi sugovornici u tome sindikati', kaže Linić i dodaje da će mu 'teško pasti ovaj neuspjeh, ali je to sigurno dobra škola'.

Linić ocjenjuje da Zakon o radu nije dovoljno usuglašen i da je 'teško o njemu govoriti jer se donosi na brzinu a najvrijednije je nedefinirano'.

'Kako će on i država kontrolirati radno vrijeme? Najveći problem zakona je redovno radno vrijeme. Tu poslodavci imaju širok spektar manipulacije radnim vremenom a država to mora kontrolirati. Državne inspekcije i ministar ne mogu to kontrolirati i mora se zabrinuti kako će štiti interese radnika a ne poslodavaca.' - rekao je Linić.