OMILJENE DESTINACIJE

Predsjednica hodočasti u SAD, no jednu zemlju izbjegava u širokom luku

15.11.2016 u 08:59

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović u nepune dvije godine na čelu države čak je pet puta bila u SAD-u. Predsjednica je najčešće putovala i u susjedne nam zemlje: Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu. Srbiju je izbjegavala u širokom luku. U tu zemlju nikada nije išla u službeni, državnički posjet. Tek je s Aleksandrom Vučićem kratko posjetila Vojvodinu

Grabar Kitarović u godinu i devet mjeseci, koliko je prošlo od njezine inauguracije, u inozemstvo je putovala nešto manje od 60 puta.

U većini slučajeva riječ je o radnim posjetima i sudjelovanjima na raznima samitima, forumima, konferencijama…

Tekje trećina tih putovanja bila službena, u kojima se predsjednica jedan na jedan, ili kako piše u njezinim objavama na diplomatskom, francuskom jeziku tête-à-tête, susretala sa šefovima država domaćina.
 
Prvo putovanje u inozemstvo bilo je 1. ožujka 2015., tek nekoliko dana nakon inauguracije. Tada se susrela na neformalnom ručku sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u Otočcu ob Krki, a to su ponovili i ove godine.

Prvi službeni posjet bio je tri dana kasnije, i to u BiH. Ovu zemlju za prvo je putovanje odabrao nedavno i premijer Andrej Plenković.

U ožujku 2015. uslijedio je prvi posjet SAD-u. Tu je zemlju, u kojoj je bila veleposlanica, posjetila još četiri puta, i to je uglavnom išla na događanja vezana za Ujedinjene narode. Tijekom jednog takvog posjeta susrela se nakratko i s predsjednikom Barackom Obamom.

Grabar Kitarović najčešće je putovala u Sloveniju, čak šest puta te u BiH koju je posjetila pet puta, isto koliko i SAD.

U Afganistanu je bila dva puta, a dva je puta posjetila i Njemačku. Predsjednica je često putovala na istok. Bila je na službenom putovanju u Bugarskoj, Kini, Turskoj, Iranu, Jordanu, Azerbajdžanu te Mongoliji.

Jedina država bivše Jugoslavije koju predsjednica nije posjetila jest Srbija iako je izrazila želju da ode u Beograd. No zbog zategnutih odnosa s aktualnom političkom nomenklaturom u toj zemlji, posjet su do daljnjega prolongirali. Srbiju, tj. Vojvodinu predsjednica je tek kratko posjetila u lipnju ove godine kada je u Subotici s Alesandrom Vučićem potpisala deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja dviju država.

Službenog puta u Beograd i susreta s kolegom Tomislavom Nikolićem nije bilo.