AFERA REMORKER

Kalmeti drago što je potvrđena optužnica protiv njega

10.11.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Božidar Kalmeta, bivši ministar i gradonačelnikm Zadra, protiv kojega je zagrebački Županijski sud u četvrtak potvrdio optužnicu u 'aferi Remorker', izjavio je da je to očekivao i da će svoju nevinost dokazati na sudu. 'Očekivao sam takvu odluku jer je takva sudska praksa, nisam ni prvi ni zadnji kojemu je optužnica potvrđena, a svoju nevinost dokazat ću na sudu', izjavio je Božidar Kalmeta danas u Zadru nakon što je zagrebački Županijski sud u cijelosti potvrdio optužnicu protiv njega u HAC-ovu kraku tzv. afere Remorker

Odgovarajući na novinarska pitanja, Božidar Kalmeta rekao je kako se neće povući sa stranačke niti s funkcije gradonačelnika.

Drago mi je da je optužnica potvrđena, da mogu napokon pred sudom dokazati svoju nevinost. Ovo predugo traje, već više od dvije i pol godine', kazao je.

Na upit očekuje li reakciju vrha stranke, rekao je kako komunicira sa strankom svaki dan. 'Vjerojatno ću komunicirati i oko ovoga, ne očekujem da će tražiti da se povučem', poručio je Kalmeta.

Butković: Božidar Kalmeta ne treba napustiti HDZ

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas novinarima kako smatra da Kalmeta ne treba napustiti HDZ, unatoč činjenici da je zagrebački Županijski sud u četvrtak u cijelosti potvrdio optužnicu protiv njega, te ostalih u tzv. HAC-ovom kraku afere 'Remorker'.

Iako se novinarima opravdao da je zatečen tom informacijom i da ne može ulaziti u stvari koje su u sferi pravosuđa, Butković je rekao da 'ako nekome počinje suđenje, ako mu je potvrđena optužnica, to ne znači da je onaj protiv koga je optužnica podignuta i kriv'.

Također, mišljenja je da treba pričekati suđenje, i da taj postupak treba imati svoj tijek.

'I sam sam prošao takav slučaj'

'Nakon potvrđivanja optužnice, budući da sam i sam prošao takav slučaj, jer i protiv mene je bila potvrđena optužnica i imao sam jedan postupak gdje su me teretili da sam nekome platio ljetovanje, pa me oslobodio Županijski sud, a Vrhovni potvrdio, tako da se u trenutku kada je bila potvrđena optužnica protiv mene isto moglo postaviti pitanje moram li i ja izaći iz članstva HDZ-a', rekao je ministar Butković.

Butković smatra da je pitanje napuštanja stranke zbog potvrđivanja optužnice 'dosta delikatno', te osobno drži da Božidar Kalmeta ne treba izaći iz HDZ-a. 'Postupak ide svojim tokom i to ja ne mogu komentirati', kazao je.

Što se Kalmeti stavlja na teret?

Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC), te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz Ministarstva - bivši državni tajnik, te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.