SINDIKAT

'Neprihvatljiva je nova odgoda isplate uvećanih otpremnina policajcima'

10.11.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) RH ocijenio je u četvrtak kako je neprihvatljiva i neodgovorna još jedna odgoda do 2019. godine isplate uvećanih otpremnina policijskim službenicima kojima prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, odnosno radi stjecanja prava na starosnu ili prijevremenu mirovinu,

Sindikat u priopćenju podsjeća kako Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), kao predlagatelj daljnje odgode, ne osporava opravdanost isplate uvećanih otpremnina policijskim službenicima, ali kao razloge, kada je u pitanju bila odgoda do 1. siječnja 2015. godine, navodi 'tešku gospodarsku situaciju u kojoj se RH nalazila'.

Dodaju kako je do odgode do 2017. godine došlo 'uzimajući u obzir potrebnu racionalizaciju troškova te da u Državnom proračunu nisu osigurana sredstva za primjenu navedene odredbe'.

Za novopredloženu odgodu do 2019. godine u MUP-u tvrde da će pridonijeti 'racionalizaciji troškova i potrebnim financijskim uštedama', jer bi u suprotnom "nastala potreba za isplatom znatnih financijskih sredstava za isplatu otpremnine u 2017. godini“, ističe se u priopćenju sindikata.

No, iz SDLSN-a upozoravaju kako MUP ne navodi o kojim je 'znatnim' financijskim sredstvima riječ, čime saborske zastupnike dovodi u situaciju da Zakonom uvedene i opravdane uvećane otpremnine policijskim službenicima odgode za nove dvije godine, a da ne znaju o potencijalni iznos tih financijskih sredstava.

Također zastupnike ne upozorava na činjenicu kako MUP kao poslodavac ima mogućnost upravljanja i održavanja tih sredstava na određenoj razini na način da policijski službenici ne mogu otići u mirovinu sukladno posebnom propisu, ako o tome ministar ne odluči rješenjem, zaključuju iz sindikata.