NACRTALI SE ISPRED REDAKCIJE

Splitski Marjan odumire, a aktivisti krive novinare

08.11.2016 u 08:27

Bionic
Reading

Nekoliko stotina borova unutar splitske park-šume Marjan proteklih tjedana se osušilo iz zasad neutvrđenih razloga: dok stručnjaci pokušavaju utvrditi konkretan uzrok, opći je konsenzus taj da je jedan od razloga dugogodišnje nezadovoljavajuće održavanje splitskog simbola. Ipak, aktualno vodstvo Društva Marjan, udruge koja već dulje od stoljeća skrbi o park-šumi, konferenciju za novinare na ovu temu održalo je ispred redakcije Slobodne Dalmacije - kako bi upozorilo na njeno 'manipulativno izvještavanje o ovom problemu'

Aktivisti - neki volonteri, a neki i profesionalno zaposleni u Društvu Marjan, uz potporu gradske vijećnice Maje Dvornik - silno su se naživcirali zbog tekstova u kojima se zaziva smanjenje udjela alepskog bora na Marjanu jer je on invazivan i de facto potiskuje sve ostale vrste, odnosno stvara kiselo tlo koje sprečava rast drugih biljaka. Ovaj bor planski je zasađen na Marjanu prije stotinu godina i trebao je pripremiti krševiti teren za buduću sadnju, no na koncu se potpuno udomaćio. Teorije o razlozima najnovijeg odumiranja stabala kreću se od postojanja nametnika, preko njihove starosti, pa sve do šoka koji ona trpe zbog građevinskih radova na nekoliko stotina metara udaljenoj lokaciji.

Novinari Slobodne iskoristili su povod i podsjetili na planove po kojima bi alepski bor trebao zauzimati najviše 40 posto površine šume, a organizirali su i internetsku anketu po kojoj se 78 posto od preko dvije tisuće ispitanika složilo s ovom promjenom - što su u Društvu Marjan protumačili kao huškačko pisanje i stoga se nacrtali pred vratima redakcije.

'Ne mislimo da ova novina objektivno izvještava o stanju na Marjanu i glavnim akterima, naš dojam je taj da manipulira građanima i grčevito pokušava abolirati odgovorne', tvrdi članica Upravnog odbora Društva Marjan Duška Boban. Kaže i da glavni urednik Slobodne mjesecima odbija s njima komunicirati, da im se ne objavljuju priopćenja nego serije negativnih članaka zbog kojih bijesni čitatelji na internetu vrijeđaju i fizički prijete.

'Golim okom vidljivo je da se događa ekološka katastrofa i da je na djelu divlja i bezobrazna nebriga svih gradskih vlasti. Na Marjanu se događa niz propusta i nezakonitih radnji. Prije izbora gradonačelnik Ivo Baldasar potpisao je Kodeks za Marjan, a sada je šuma u ovakvom stanju: pitam se je li mu neugodno hodati po gradu?' kaže gradska vijećnica Maja Dvornik.

Aktivisti su još zatražili radikalnu promjenu odnosa prema šumi, reviziju dosadašnjih programa gospodarenja i njihovu dosljednu primjenu. Tvrde i da se na biološkoj obnovi ovog područja nije radilo punih 46 godina.

Prozvani novinar Damir Šarac konferenciju ispred svoje redakcije za tportal je protumačio kao pokušaj pritiska na medije koji imaju različite stavove od Društva Marjan.

'Slobodna Dalmacija samo se referira na postojeće programe koji predviđaju najviše 40 posto površine pod alepskim borom, odnosno smanjenje udjela ove invazivne i predatorske vrste o kojoj sve znaju ljudi koji pokušavaju održati ono malo poljoprivrednih površina u Dalmaciji. Marjan je danas kronično zapušten, nije ni park ni šuma, a tvrdnje da se netko zalaže za betonizaciju potpuno su sulude. Mogli su tako kazati i da se zalažem za tunogojilište na Rivi. Oni zbilja ne znaju ni što govore ni što čine', kazao nam je Šarac.