EUROPSKI PARLAMENT:

Do ljeta 2010. RH može završiti pregovore

26.11.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju o strategiji proširenja EU-a u kojoj se kaže da Hrvatska može završiti pregovore do sredine sljedeće godine ako ispuni sve kriterije, uključujući punu suradnju s Haškim sudom

STRASBOURG - Europski parlament "pohvaljuje Hrvatsku za napredak u ispunjavanju kriterija za pristupanje Uniji, kao i obveza koje proizlaze iz članstva; pozdravlja bilateralni sporazum o rješavanju graničnog pitanja sa Slovenijom, koji je stvorio poticaj za otvaranje daljnjih poglavlja u pristupnom procesu; smatra da se pregovori mogu dovršiti do sredine 2010. godine pod uvjetom da Hrvatska ubrza napore i ispuni sve potrebne kriterije i mjerila, uključujući punu suradnju s ICTY-em", kaže se u prihvaćenoj rezoluciji.

Zastupnici su odbacili amandman skupine zastupnika stranke Zelenih da se iz teksta izbaci vremenska odrednica za završetak pregovora. Umjesto sredine 2010. godine, ti zastupnici su predložili da se stavi riječ "uskoro".

Nakon izglasavanja rezolucije, potpredsjednica Europskog parlamenta Diana Wallis, koja je predsjedavala sastankom, pozdravila je skupinu zastupnika Hrvatskog sabora. Saborski zastupnici, koji su sudjelovali na dvodnevnom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, bili su nazočni izglasavanju rezolucije, što su europski parlamentarci pozdravili velikim pljeskom.

"Pozdravljam izaslanstvo hrvatskog parlamenta. Želimo da Hrvatska što je prije moguće uđe u EU i potičemo vas da ubrzate pripreme za članstvo. Veselimo se skorom dolasku hrvatskih parlamentaraca, koji će u Europskom parlamentu imati status promatrača", rekla je predsjedateljica Wallis čije su riječi također popraćene velikim pljeskom.

Hrvatska će nakon potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom moći uputiti određeni broj zastupnika u Europski parlament, koji će do okončanja postupka ratifikacije pristupnog ugovora imati status promatrača.

Rezolucija Europskog parlamenta o strategiji proširenja Europske komisije za zemlje zapadnog Balkana, Island i Tursku, pravno je neobvezujući tekst.

U rezoluciji se proširenje ističe kao jednu od najuspješnijih politika Europske unije i traži nastavak te politike na temelju individualnih zasluga zemalja kandidata.

U rezoluciji se kaže da bilateralni prijepori ne bi trebali predstavljati prepreku u pristupnom procesu, ali se ističe da EU treba učiniti sve da ih riješi prije pristupanja Uniji i da takve prijepore trebaju rješavati strane koje su u njega uključene.

Općenito, zastupnici pozdravljaju napore koji se čine u zemljama zapadnog Balkana, a kao glavne izazove navode borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobodu i neovisnost medija od političkog uplitanja i neovisnost regulatornih tijela. Sve zemlje bivše Jugoslavije pozvane su da u potpunosti surađuju s Haaškim sudom.