POZIV ODBORA EU-HRVATSKA

'Što prije otvorite poglavlje o pravosuđu!'

26.11.2009 u 13:28

Bionic
Reading

Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska, koji je u četvrtak završio dvodnevni sastanak u Strasbourgu, pozvao je Vijeće EU-a da donese odluku o otvaranju pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna što je prije moguće te istaknuo cilj dovršetka pristupnih pregovora do sredine sljedeće godine

STRASBOURG - "Pozivamo Vijeće EU-a da odluči što je prije moguće o otvaranju pregovora u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava, što bi dodatno potaknulo hrvatske unutarnje reforme", kaže se u deklaraciji i preporukama koje su prihvaćene na kraju sastanka.

"Za nas je vrlo bitna preporuka kojom se poziva na što brže otvaranje poglavlja 23, na što čekamo skoro godinu dana", rekao je supredsjedatelj Zajedničkog odbora Mario Zubović, saborski zastupnik HDZ-a.

Hrvatska je u poglavlju 23 ispunila mjerila koje je EU postavila za otvaranje, ali pet zemalja članica ne daje suglasnost da se to poglavlje i otvori zbog prijepora s s haškim tužiteljem oko dostave topničkih dnevnika za suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku.

U deklaraciji se također kaže da bi se pristupni pregovori nakon uklanjanja devetomjesečne blokade trebali "glatko nastaviti s ciljem da se oni dovrše do sredine 2010. godine, pod uvjetom da Hrvatska ispuni sva mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja".

"Imali smo vrlo dobru i otvorenu raspravu, razjasnili smo što treba učiniti u pripremama Hrvatske i zaključili da nam je cilj da se pregovori dovrše do sredine 2010. godine, što znači da je hrvatsko članstvo vrlo blizu", rekao je Gunnar Hoekmark, drugi supredsjedatelj Zajedničkog odbora, zastupnik Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke.

Europski parlamentarci i saborski zastupnici pozvali su slovenski parlament da "što je prije moguće" ratificira arbitražni sporazum o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom.

U četvrtak, drugi dan sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora, razgovaralo se o sustavu javnih nabava u Hrvatskoj, perspektivama Europske unije pod Lisabonskim ugovorom te o borbi protiv klimatskih promjena.

Malo polemičnosti u tijek sastanka unio je britanski zastupnik Andrew Brons iz euroskeptične Britanske nacionalne stranke, koji se zapitao nije li "paradoksalno da se Hrvatska sada priprema predati svoju suverenost bez ispaljenog metka nakon što se u ratu izborila za neovisnost".

Odgovorio mu je zastupnik Zubović, koji je rekao da se Hrvatska opredijelila za EU još prije izbijanja rata i da će o ulasku Hrvatske u Europsku uniju odlučiti hrvatski građani na referendumu.

Njemački demokršćanski zastupnik Bernd Posselt podsjetio je Bronsa da Lisabonski ugovor predviđa mogućnost izlaska iz Europske unije za sve koji to žele.

I zastupnica njemačkih demokršćana Doris Pack je rekla da se ulaskom u EU ne gubi suverenitet i da su sve zemlje u njoj ravnopravne bez obzira na svoju veličinu.