Hrvatska POSTOPERATIVNE KOMPLIKACIJE

Osječki liječnici optuženi za smrt pacijentice

Osječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv liječnika osječke KB Siniše Šijanovića (41) i Ivana Vlahovića (55) te medicinske sestre Nade Kovač-Asan (50), koje tereti za smrt 35-godišnje pacijentice u veljači prošle godine

Dvojica liječnika su optužena da su počinila teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, a medicinska sestra i za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave, izvijestilo je Odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Optuženim je liječnicima i medicinskoj sestri stavljeno na teret da 7. i 8. veljače 2007. na Ginekološkom odjelu KBO-a, iako su znali da mogu nastati postoperativne komplikacije u pacijentice Danijele Štaba-Žulj nakon dulje i teže operacije obavljene isti dan, nisu primijenili sve mjere za zaštitu bolesnika po pravilima struke.

Optuženi su da je zbog njihova propusta, odnosno izostanka međusobna izvješća liječnika o tijeku i specifičnostima operativnog zahvata, izostanka kliničkog pregleda dežurnog liječnika te nadzora njezina stanja, pacijentica preminula tijekom noći.

Trećeokrivljena medicinska sestra optužena je da je 8. veljače 2007. tijekom dežurstva u jedinici poluintenzivnog liječenja na Ginekološkom odjelu, kad je utvrdila da pacijentica Danijela Štaba-Žulj ne daje znakove života, svjesna da nije redovito pratila njezino zdravstveno stanje, naknadno upisala vrijednosti tlaka i diureze za oštećenu, iako je znala da je pacijentica u to vrijeme već bila preminula.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još