HRVATSKA JE ZNALA ZA OPTUŽNICE!

Što su radili suci iz istočnog Sarajeva u Hrvatskom državnom arhivu?

03.11.2016 u 09:24

Bionic
Reading

Bivši načelnik Glavnog stožera OS-a RH i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je u Otvorenom da ga optužnica iz BiH tereti za ubojstvo dvojice vojnika i jednog ranjenika u Kozarskoj (Bosanskoj) Dubici. Rekao je da su on i nekoliko generala pisali predsjednici RH jer su dobivali štićene informacije i bili zabrinuti. Jutarnji list je objavio kako Hrvatska za istragu o Orašju zna već dvije godine! Također su objavili da su prije nekoliko mjeseci u Hrvatskom državnom arhivu bili suci iz istočnog Sarajeva, kojima je arhiv bio samo servis, te su proučavali građu koju su prije toga naručili u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata

'U Orašju se ne radi o izoliranom slučaju, ima već pripremljenih optužnica za naše generale koji zbog toga ne smiju u BiH', naglasio je Miljavac. Spomenuo je generale Krstičevića i Kotromanovića. 'Po meni je neprihvatljivo za RH to što BiH u tim optužnicama spominje proširenu zapovjednu odgovornost i, što je još opasnije, udruženi zločinački pothvat', rekao je.

Spomenuo je i curenje povjerljivih dokumenata puno prije nego što je Hrvatska s BiH postigla sporazum o tome. Rekao je da zna tko ih je dostavljao, ali da ne može reći. 'To je lako dokazivo i nadam se da će Vlada RH ići prema tome da to utvrdi', rekao je Miljavac.

Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova, u Otvorenom je rekao da u Vladi nisu imali ove informacije. 'I to je predsjednica i rekla, ali jasno je da se moglo očekivati da će biti izazova i može se očekivati da će ih biti i dalje. Ima onih koji će reći da Hrvatska treba odustati od potpore tom europskom putu, ali u našem je interesu da se BiH pridruži europskom putu', rekao je Stier. Tvrdi da je to ključno za opstanak Hrvata i njihovu ravnopravnost u BiH te da bez Hrvata nema ni BiH. Smatra da svaki zločin treba biti kažnjen, ali je istaknuo da selektivno pravosuđe te manipulacija pravosuđem nisu u skladu s europskim standardima. Istaknuo je i to da je nalog za uhićenje došao iz Tužiteljstva BiH, državne institucije, iako je sve pokrenuto od policije Republike Srpske.

Jutarnji list: Hrvatska za istragu o Orašju zna već dvije godine! Optužnica stigla još 2014., Zagreb predao sve dostupne spise!

Tko je znao za slučaj Orašje, a tko nije, tko je to mogao, a nije spriječio, tko je kriv? Slučaj desetorice uhićenih pripadnika HVO-a Orašje služi kao sredstvo razračunavanja različitih aktera u Hrvatskoj, od obavještajnih službi do Državnog odvjetništva, pa je postao i prvorazredno političko pitanje o kojem se svi moraju izjasniti, piše Jutarnji list. Svi su zapanjeni i iznenađeni iako hrvatske vlasti najmanje dvije godine znaju da Tužiteljstvo BiH protiv čelnih ljudi HVO-a Orašje vodi istragu za ratni zločin, a popisi osumnjičenih sedam-osam godina kolaju internetom.

Predrag Matić uhićenja u Orašju gleda s dva aspekta - emocionalnog i političkog

'Emocionalno je to da su se na tom području Hrvati i Bošnjaci uspjeli očuvati zajedno, a upravo se sada udara na njih. Zajedno su u brigadi sudjelovali Hrvati i Bošnjaci pa je interesantno to kako su, očito, samo Hrvati bili ti zapovjednici koji su odgovorni. Kao politički aspekt izdvojio bih odlazak Plenkovića u BiH kako bi izrazio svoju potporu', rekao je Matić u Otvorenom. Smatra da je ovo što se dogodilo politička pljuska premijeru i cijeloj Hrvatskoj. Da je stao i popio kavu u Banjoj Luci, možda se ovo ne bi dogodilo. Možda su oni to doživjeli kao nekakvu uvredu, dodao je. Matić je još jednom prozvao tajne službe koje su, po njemu, trebale pripremiti Plenkovića i upozoriti ga na to što se valja iza brda.

Jutarnji list posjeduje dokument hrvatskih obavještajnih službi od 17. srpnja 2014. s informacijom o istrazi Tužiteljstva BiH protiv 28 pripadnika HVO-a u Orašju, Hrvata i Bošnjaka, te o drugoj istrazi protiv pripadnika 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu za razdoblje od ožujka do listopada 1992. Sugovornici Jutarnjeg lista utvrdili su da su obavještajne službe redovito svih ovih godina informirale državne vlasti o istragama koje vlasti BiH provode protiv pripadnika Hrvatske vojske i HVO-a. S time su upoznati i aktualni premijer i predsjednica, a o svemu je detaljno upoznat glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Istražitelji iz BiH počeli su još 2005. dolaziti u Hrvatski državni arhiv (HDA) te su proučavali, ali i fotokopirali dio građe vezane uz HVO i Domovinski rat, doznali smo u HDA. U zadnje vrijeme nisu dolazili, ali su prije nekoliko mjeseci u HDA bili suci s područja istočnog Sarajeva, kojima je arhiv bio samo servis, te su proučavali građu koju su prije toga naručili u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata, smještenom u istoj zgradi bivše Sveučilišne knjižnice, u kojoj je i Hrvatski državni arhiv. Protokol koji su u Sarajevu 3. lipnja 2013. potpisali Mladen Bajić, kao glavni državni odvjetnik RH, i Goran Salihović, kao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, regulira upravo suradnju dvaju tužiteljstava.

Nino Raspudić je u emisiji Otvoreno rekao kako ove optužnice pucaju jako visoko, na najvišu moguću zapovjednu odgovornost, i da obično dolaze za vjerske blagdane. 'Prije dvije godine za Uskrs su uhićena četvorica pripadnika HVO-a, među njima i pukovnik Martin Baručić koji je proveo dvije godine u kućnom pritvoru. Lani je na Badnjak podignuta optužnica protiv generala Hrvatske vojske Zlatana Mile Jelića. Njemu je sud nakon samo sedam dana potvrdio optužnicu koja ima 6726 stranica. Upitao se koji to sudac može u tjedan dana proraditi 6726 stranica - to je dokaz da je sve unaprijed dogovoreno', ocijenio je.