BIZARNE OBAVIJESTI NA GROBOVIMA

Prijetnje deložacijama pravoslavnih pokojnika u Kninu

02.11.2016 u 09:09

Bionic
Reading

Na nadgrobnoj ploči jedne grobnice u Kninu osvanula je neobična poruka gradske firme Čistoća i zelenilo: 'Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, za isto nije plaćena grobna naknada deset godina. Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14. Zakona o grobljima, ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje', stoji u poruci o kojoj je prvi izvijestio portal Tris

Redakciju portala Tris o poruci je obavijestio njihov čitatelj te je uz fotografije grobova s obavijestima firme Čistoća i zelenilo poslao potvrde o plaćenoj grobnoj naknadi za obiteljsku grobnicu na kojoj je našao prijetnju.

Osim toga, taj čitatelj tvrdi da se ovakve poruke nalaze samo na grobovima pravoslavaca.

'Po tradiciji odemo na gradsko groblje. Ja, supruga s djecom, snahom i unucima. I gle vraga! Imao sam što vidjeti, a usput me prijatelji i poznanici upozoriše da sam neplatiša, uz druge neprijatne komentare. Okrenem se oko sebe i vidim - uglavnom srpski grobovi oblijepljeni naljepnicama 'obavijest'. Naravno, prilično iznerviran, pa i ljutit zbog onog što mi rade, sin me pokuša nasmijati doskočicom 'oni kucali, a ti nisi bio kući', a ja pokušam da mu pariram i kažem - kad dođe sljedeći put, možda će stajati natpis 'zauzeto, Hrvat!'', napisao je čitatelj portala Tris.

Suvišno je reći da ga je ovakav postupak tvrtke Čistoća i zelenilo povrijedio i uvrijedio: 'Nije ni važno to što sam građanin koji izvršava svoje obaveze. Zar mene i mnoge moje sunarodnjake treba i iz grobova iseliti?', rekao je taj čitatelj te ovaj incident tumači kao pokušaj brisanja povijesti i nastavak etničkog čišćenja.

Skrnavljenje posljednjih počivališta Kninjana 'obavijestima' postaje još bizarnije kad se vidi da je neselektivno lijepljeno i na grobove korisnika čije obitelji uredno plaćaju grobnu naknadu.

U gradskoj tvrtki Čistoća i zelenilo, između ostalog zaduženoj za održavanje gradskog groblja, na pozive i mailove novinara nisu odgovorili.