ARHITEKTURA GRANICA

Mesić: Dodik nastavlja Miloševićevu politiku

26.11.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru s njemačkim novinarima u Berlinu osvrnuo se na stanje u Hrvatskoj i susjedstvu, podsjetivši i na njemačke zasluge za priznanje Hrvatske i njezin uspješan put prema euroatlantskim integracijama

"Njemačko-hrvatski odnosi su u usponu od vremena rata kad je Hrvatska bila žrtvom srpske agresije pa sve do danas", ustvrdio je hrvatski predsjednik u razgovoru s novinarima. Mesić je, upozorivši da je potrebna i jača gospodarska suradnja, ocijenio da je u ona doba recesije popustila, ali da je svaka kriza i izazov. Hrvatske odnose sa zemljama u susjedstvu ocijenio je dobrima, posebice s Crnom Gorom, a još je jednom kritizirao stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini, za što je optužio političko vodstvo Republike Srpske, posebice njezina predsjednika vlade Milorada Dodika.

"U Republici Srpskoj još ima onih koji misle da arhitektura granica u regiji nije završila te svako malo spominju referendum o odcjepljenju kojim žele završiti ono što je Milošević započeo", ustvrdio je hrvatski predsjednik te je pozvao Europu da to ne dopusti.

Mesić vjeruje da će Hrvatska u roku od godine dana ući u Europsku uniju, ali da "proces time neće završiti". Bit ćemo zadovoljni tek kad sve zemlje u regiji postanu članice, rekao je Mesić ustvrdivši kako je to najbolje jamstvo za mir u ovom dijelu Europe.

Na upit njemačkih novinara kakav smjer u Hrvatskoj očekuje nakon predsjedničkih izbora, Mesić je istaknuo kako je uvjeren da će Hrvatska ostati na europskom putu bez obzira na to tko će pobijediti na izborima. Isto tako je izrazio sumnju glede u razgovoru iznesena podatka da po Gallupovu istraživanju samo 26 posto hrvatskih građana podupire ulazak u EU.

"Ne vjerujem da je postotak tako nizak, ali uzrok treba tražiti u slovenskoj blokadi", rekao je Mesić. Na novinarski upit kako gleda na činjenicu da će ubuduće pripadnici hrvatskog i srpskog entiteta u BiH biti povlašteni zbog ukidanje viza za EU i mogućeg pojačana okretanja Srba i Hrvata u BiH Beogradu i Zagrebu, hrvatski predsjednik je zaključio da to ne bi bilo dobro.

"Hrvati i Srbi u BiH trebali bi shvatiti da je to njihova domovina i da je Sarajevo njihov glavni grad", rekao je Mesić i ustvrdio kako bi bilo dobro da to "i u Beogradu netko jasno kaže".

"Bošnjaci nemaju rezervnu domovinu", zaključio je hrvatski predsjednik.

Glede topničkih dnevnika koje Haaški sud potražuje od Hrvatske Mesić je izrazio uvjerenje da je Hrvatska "predala dovoljno" dokumenata za pozitivno izvješće glavnog tužitelja Sergea Bermmertza. No istodobno je primijetio da "zbog Vukovara od Srbije nitko nije tražio topničke dnevnike".

Mesić se u srijedu u Berlinu sastao s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom, s kojim je razgovarao o bilateralnim pitanjima, posebice vezanim uz gospodarstvo, te o stanju u susjednim zemljama, osobito u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga hrvatski se predsjednik zadržao u kraćem razgovoru s berlinskim gradonačelnikom i predsjednikom vlade istoimene savezne pokrajine Klausom Wowereitom, a potom se s domaćinom prošetao kroz Brandenburška vrata.

Posjetio je i Potsdam, gdje se sastao s predsjednikom vlade savezne pokrajine Brandenburga Matthiasom Platzekom. Oproštajni posjet Berlinu hrvatski predsjednik završio je večerom sa zastupnicima Bundestaga i gospodarstvenicima, koju je organizirao odbor njemačkog gospodarstva za odnose s istočnoeuropskim zemljama.