MINISTAR MARIĆ NA N1

'Teško mi je komentirati što me neki uspoređuju sa Superhikom'

30.10.2016 u 11:56

Bionic
Reading

Gost intervjua tjedna Točke na tjedan televizije N1 bio je trenutno "najtraženiji" ministar, ministar financija Zdravko Marić, koji je govorio o poreznoj reformi koju je predstavio na prvoj sjednici Vlade u četvrtak.

'Jeste li čitali Alana Forda?', pitalaje ministra financija Zdravka Marića novinarka Nataša Božić Šarić na početku njegova gostovanja na televiziji N1.

'Jesam, jesam.', rekao je Marić, dodajući kako mu je to jedan od omiljenih stripova. Nataša Božić je nastavila s pitanjem: 'Onda znate za Superhika koji uzima siromašnima i daje bogatima. Mnogi Vas, zbog ove porezne reforme, uspoređuju upravo s njime. Kako to komentirate?'

To je teško komentirati. Uvijek možemo očekivati pošalice i pogrdne riječi i to nije na odmet. Malo me ipak iznenadi kada se time bave ozbiljniji ljudi. Znam jako dobro tko je Superhik i ja to definitivno nisam.', tekao je Marić.

'Možete li što jednostavnije objasniti zašto ne rastu prosječne ili ispod prosječne plaće jer gotovo 60 posto građana prima upravo te plaće?', pitala je.

'Jednostavno. Danas u sustavu poreza na dohodak, u kojem je više dva i pol milijuna građana, 915 tisuća danas ne plaća porez na dohodak. Nemoguće je promjene primijeniti na njih kada već sada ne plaćaju. Poreznom reformom novih 550 tisuća obveznika više neće biti u proeznim škarama. Osoba koja sada plaća 200, 300 kuna, mi nju ne možemo osloboditi za više od tog iznosas. Osoba, porezni obveznik s jednim djetetom, koja ima plaću u visini prosječne neto plaće više uopće neće biti u škarama poreza na dohodak i toj će osobi plaća porasti za 217 kuna. Ne može rasti više od toga jer u ovom trenutka ona plaća toliko poreza. Postoje i određeni, otud poveznica sa Superhikom, s višim dohotcima. Danas osoba koja ima plaću 15-ak tisuća kuna plaća oko četiri i pol tisuća kuna poreza i prireza. Ona će apsolutno osjetiti veće povećanje jer i plaća više. Moramo promatrati na sljedeći način: s porezom na dohodak se ne može promatrati cjelokupno povećanje plaća, to je samo porezno rasterećenje.', odgovorio je ministar financija.

Cijeli intervju s ministrom financija Zdravkom Marićem možete naći na N1