NASTAVAK SAPUNICE

Hloverka traži odgodu svoje smjene

26.11.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić podnijela je danas Etičkom povjerenstvu prijavu protiv novinarke Ane Jelinić. To je učinila jer je, kaže, 'nedvosmisleno utvrđena Jelinićeva teška novinarska manipulacija'. Dok se ne ispita slučaj Jelinić, Novak Srzić tražio da se odgodi izjašnjavanje o podršci programskom vodstvu Informativnog programa

Da podsjetimo, Programsko vijeće HRT-a zatražilo je od ravnatelja HTV-a Blage Markote da ispita 'razloge eskalirajućeg nezadovoljstva dijela novinara IP-a', odnosno da utvrdi razloge zbog kojih su krenuli u flaster revoluciju.

Bude li mišljenje negativno, a nezadovoljstvo Hloverkinim radom je veliko, glavna urednica IP-a bi od idućeg ponedjeljka zajedno s glavnim ravnateljem HRT-a Vanjom Sutlićem mogla postati bivša.

Dopis u kojem Novak Srzić obrazlaže svoj potez objavljujemo u cjelosti:

'Naime, nakon sporne emisije Dossier.hr u kojoj je ugostila samozvanog borca protiv korupcije Darka Petričića, Ana Jelinić je dobila email odvjetnika Bože Kelave koji je, kao zastupnik Doma za starije i nemoćne Ksaver, ukazao na način kojim je Petričić beskrupulozno prevario staricu J. J. iz Zagreba oduzevši joj stan u središtu Zagreba vrijedan najmanje milijun kuna o čemu postoje i pravomoćne sudske presude.

Iako je odmah nakon sporne emisije zaprimila opisani email urednica Ana Jelinić svojim kolegama i nadređenima prešućuje njegovo postojanje a o dopisu jedino izvještava Petričića. On, u dogovoru s njom, svjestan težine svog nedjela, odlazi kod odvjetnika Kelave i na njega vrši pritisak tražeći da prešuti postojanje dopisa. Budući da smatram da je novinarka svojim postupkom izdala interese profesije i Hrvatske televizije prijavila sam je Etičkom povjerenstvu.

Zatajivanjem spomenutog dopisa Jelinić je zavela i svoje kolege koji su zbog njene smjene sudjelovali u prosvjedu protiv cenzure na HTV-u.

Zbog činjenice da se Darko Petričić godinama predstavlja kao borac protiv korupcije kao glavna urednica odlučila sam u središnjem Dnevniku izvijestiti javnost o načinu kojim se dokopao vrijedne imovine. Obzirom da je iza Darka Petričića i njegove borbe protiv korupcije u ime HND-a stao i Nikola Kristić, kao i da je priopćenje protiv iznošenja u javnost istinitih informacija o Petričićevom nedjelu objavljeno na internetskim stranicama HND-a, smatram da se ta institucija, čiji sam i ja član, svrstala na stranu onih koji protiv mene vode neviđenu hajku.

Upravo zbog te hajke koja ne priznaje nikakve argumente od vodstva Hrvatske televizije tražim da ispita sve detalje slučaja Petričić i o njima izvijesti sve djelatnike, članove Programskog vijeća i cjelokupnu javnost. Iz istih razloga tražim i da se do okončanja tog slučaja odgodi ishitreno izjašnjavanje o podršci programskom vodstvu Informativnog programa. Naime, već je sada jasno da način kojim se provodi izjašnjavanje o navodnoj cenzuri potpuno izvaninstitucionalan, nejasan a time i nelegalan.'