KONAČNO PRIZNANJE

Sanader: Otišao sam jer obećano nisam ispunio

26.11.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer i jedan od trenutno najmanje popularnih političara u državi, Ivo Sanader, održao je u srijedu navečer u austrijskom parlamentu predavanje o Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi u procesu pristupanja europskim integracijama. Prvi put nakon odlaska iz Vlade Sanader se pojavio pred javnošću, doduše, austrijskom, no ni tom prilikom nije želio odgovarati na novinarska pitanja postavljena izvan okvira službenog događaja

'Ovo je predavanje organiziralo Austrijsko društvo za vanjsku politiku i Ujedinjene narode, pa molim da pitanja budu usredotočena na međunarodnu i vanjsku, a ne hrvatsku unutarnju politiku, intervenirao je Wolfgang Schüssel, predsjednik Društva, na pitanje upućeno Sanaderu o stanju u Hrvatskoj, odnosno o činjenici da ga vrh vlastite stranke jasno ne želi pustiti u blizinu operativne politike u zemlji.

Zamoljen da usput komentira je li razočaran ili ljut na svoje kolege te na činjenicu da u narodu više nije nimalo popularan, pogotovo zbog nikad do kraja objašnjenih razloga svog odlaska, Sanader je ipak odgovorio.

'Mediji neke izjave izvlače iz konteksta te stvaraju afere ni iz čega, a ja na njih odbijam reagirati. Ponovit ću, međutim, kako smo – nakon reformiranja stranke i dolaska na vlast u Hrvatskoj – jasno definirali naša dva najvažnija prioriteta, a to su bili ulazak u NATO i u EU. Jedan smo cilj ostvarili, no drugi je uporno odgađan, i to ne zahvaljujući nama.

U jednom trenutku je moja vjerodostojnost došla u pitanje, nisam mogao ispuniti što sam obećao. Bila je to jedna od najtežih odluka u mom političkom životu i bio sam svjestan svih posljedica kada sam ju donosio. Htio sam proizvesti šok i natjerati Europu da nešto napravi. Kao što danas vidite, to se i isplatilo', rekao je Ivo Sanader te naglasio kako skidanjem blokade predpristupnih pregovora sa Slovenijom nije profitirala samo Hrvatska.

'Mislite li da bi Srbija bila na putu prema europskim integracijama da je Hrvatska još ostala pod blokadom', upitao se Sanader te dodao kako je blokada mogla dovesti do destabilizacije cijele regije, što je ovakvim razvojem događaja prekinuto.

Na molbu da ocijeni rad svoje nasljednice Jadranke Kosor ocjenom od jedan do pet, kao što je to napravio predsjednik Stjepan Mesić kada joj je dao tricu, Sanader je odgovorio da nije 'dolazio u Beč dijeliti ocjene hrvatskim političarima'.

'Ipak, podsjetit ću vas samo na jednu stvar, ja sam taj koji ju je predložio za ovu poziciju', naglasio je Sanader.

Tijekom predavanja koje je slušalo više od 150 uzvanika Sanader je odgovore na kritički intonirana pitanja uglavnom zaključivao frazama poput 'ne poznajem nijednog pesimista koji je uspio', dok je o hrvatskoj politici i političkim potezima koje povlači aktualna Vlada uglavnom govorio u sadašnjem vremenu, kao da je još uvijek dio toga, što je pokazao odgovarajući na pohvalnu gestu njegova odlaska u pravoslavnu crkvu i čestitanja Božića srpskoj zajednici.

'Nikada nisam drugoga gledao kao opasnost, nego kao priliku. To je bila i ostala naša politika', zaključio je Sanader.