TRANSFER U ZAGREB

Kovačić je napravio grešku u koracima pa je smijenjen

28.10.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić još uvijek nije podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Omiša, premda po zakonu ne može istovremeno biti ministar i gradonačelnik, pa mu je silom zakona mandat na čelu ovog grada prestao teći osmog dana od imenovanja u Vladu. Dakle, jučer

U proceduri koja je po svemu sudeći zatekla i samog ministra očekivala se njegova ostavka nakon koje slijede idući koraci, no to se - kako nam je Kovačić potvrdio - nije dogodilo.

U Zakonu o lokalnim izborima izričito je navedena obveza gradonačelnika da 'mora podnijeti ostavku u roku od osam dana od prihvaćanja nespojive dužnosti', ali već u idućem stavku stoji i da mu - ukoliko to sam ne učini - mandat prestaje automatizmom.

'Ali ja svejedno više nisam gradonačelnik', pokušao je objasniti novopečeni ministar uprave i potpredsjednik Vlade. Na pitanje tportala postoji li ikakva formalna odluka o tome ponešto se zbunio, pa otkrio da je 'upravo sada' na Vladinu adresu pristigla obavijest iz Grada Omiša da je njegov gradonačelnik imenovan na drugu, nespojivu dužnost.

Kovačićev grad šalje dopis Kovačićevom ministarstvu...

Taj dokument, barem kako Kovačić tvrdi, osim Vladi, upućen je u njegovo ministarstvo, pa je došlo do apsurdne situacije da grad, kojemu je na čelu Kovačić, šalje obavijest ministarstvu, kojemu je na čelu također Kovačić, i Vladi, u kojoj je Kovačić potpredsjednik, da on sam više ne smije biti gradonačelnik.

'Dokument ide u službenu proceduru. Moj mandat prestao je automatizmom osmog dana od imenovanja, a Vlada će postupiti po zakonu u svemu što će se dalje događati u Omišu - hoće li dužnost preuzeti zamjenik gradonačelnika ili će uslijediti novi izbori', kaže Kovačić. Nije želio spekulirati o tome kako će postupiti njegovo ministarstvo i njegova vlada.

Kovačićev prvi suradnik na mjestu zamjenika gradonačelnika Omiša zove se Ivo Tomasović, no on često izbjegava medije i nismo uspjeli doznati kako se snašao u zrakopraznom prostoru, tko je u proteklom periodu potpisivao službene dokumente i je li gradska administracija doista Zagrebu uputila obavijest koja je novopečenom ministru 'upravo stigla'.

'Ne prepuštamo Omiš HDZ-u'

Ono što je sada jasno jest da se Ivan Kovačić neće kandidirati za gradonačelnika Omiša na izborima u svibnju iduće godine, što nam je i sam potvrdio.

'Ne, ne idem na izbore, ali sigurno je da će na njih izaći nezavisna lista koja će imati svog kandidata za gradonačelnika. Dalje nije na meni da o tome govorim, niti da o tome odlučujem', kazao je Kovačić za tportal. Upitali smo ga još za česte spekulacije da je prilikom formiranja Vlade postignut i svojevrsni 'dogovor za Omiš', po kojemu bi ovaj grad od iduće godine de facto bio prepušten u ruke HDZ-a, s kojim se on sam žestoko sukobljavao pune tri godine.

'Bože sačuvaj, apsolutno ništa od toga nije istina', tvrdi Kovačić.