SLANJE VOJSKE U LITVU

Pernar: To je ispiranje mozga i huškačka propaganda

28.10.2016 u 16:36

Bionic
Reading

Nakon što se pojavila informacija da će se pješačka satnija hrvatskih Oružanih snaga 2018. pridružiti bojnoj pod vodstvom Njemačke u Litvi, stanku na tu temu zatražio je Ivan Pernar iz Abecede demokracije, a pridružili su mu se HDZ-ov Miro Kovač i SDP-ov Gordan Maras

Pernar je upozorio da se vojsku izvan granica RH ne može slati bez odluke Sabora.

'Čitam u medijima ovih dana da Hrvatska šalje našu vojsku na rusku granicu i da nam glavni tajnik NATO-a zahvaljuje na tome, pa će kao 1941. naša vojska biti tamo pod njemačkim zapovjedništvom. Ta odluka je iracionalna, pogrešna i suluda i javnosti ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj ne odgovara ta odluka. Živio sam u Njemačkoj i kad ih pitate bi li opet u rat na rusku granicu, odgovor je 'milijun posto' - ne', kazao je Pernar.

Dok je izlagao, obratio se i HDZ-ovim zastupnicima. 'Vi iz HDZ-a se smijete, vi ste već jednom slali ljude u rat, i u to vrijeme pokrali državu, a sad spremate novu privatizacijsku pljačku, ali ovaj put šaljete ljude onako kamo nema potrebe da idu. Dužnost naših vojnika je da štite naše granice, ne tuđe. Ovo je dio propagande Washingtona i sluganskih vlada u EU - Rusija ne predstavlja nikome prijetnju, to je sve jedna velika kampanja pranja i ispiranja mozga, huškačka propaganda', kazao je Pernar.

No odmah mu je odgovorio bivši šef diplomacije Miro Kovač.

'Nakon što smo ostvarili sve strateške ciljeve, ušli smo u NATO i EU, to članstvo nosi odgovarajuću sigurnost, omogućava Hrvatskoj prosperitet, ali donosi i neke obveze. Imamo obvezu pomagati saveznicima, ali ovaj će Sabor odlučivati hoćemo li upućivati vojsku izvan područja RH', rekao je Kovač.

Odluka o slanju vojske, dao je do znanja Kovač, još nije donesena. 'Vlada će, ako bude pala ta odluka, uputiti prijedlog Saboru i Sabor će odlučiti hoće li hrvatska vojska biti izvan teritorija RH i pomagati saveznicima', rekao je Kovač.

Na informacije o slanju hrvatskih vojnika u Litvu reagirali su i iz Ministarstva obrane, videoporukom pomoćnika ministra Nikole Brzice koji je naglasio kako će konačnu odluku o upućivanju hrvatskih snaga donijeti Sabor.

Za riječ se u Saboru javioi SDP-ov Gordan Maras, također rekavši da se vojska ne može slati bez odluke Sabora. 'A neodgovorni pojedinci iz vladajuće koalicije neka ne govore o tome dok Sabor ne donese odluku, oni su ti koji dovode građane u zabludu', rekao je Maras i ponovno se osvrnuo na poreznu reformu.

'Ona se svodi na dvije rečenice - bogatiji još bogatiji, a građani i siromašni bit će još siromašniji', rekao je Maras.

'Vama u HDZ-u građani su na zadnjem mjestu. Znam da vam nije u interesu otvarati teme koje muče građane, nego vam je jedino bitno osvojiti vlast i dijeliti funkcije, a onda će doći na red Fimi media i slično. Ministar je jučer rekao da 900 tisuća građana ne plaća porez na dohodak te da još novih 500 tisuća neće plaćati, ali će olakšice iznositi 50-100 kuna. Ali 1,5 milijuna naših ljudi, skoro svi zaposleni i umirovljenici, neće osjetiti korist od reforme, a hoće li ljudi plaćati skuplje kruh sedam posto, šećer 11 posto, mlijeko sedam posto, zdravstvo sedam posto jer i lijekovi poskupljuju, dok je obrazovanje, u koje se svi kunete da vam je najvažnije, sedam posto skuplje jer knjige poskupljuju i neka svi građani koji će kupovati knjige to znaju', poručuje Maras.

Upitao je i kome odgovara ova reforma. 'Onima s većim plaćama, krupnom kapitalu? Most i HDZ donose neoliberalnu ekonomiju u Hrvatsku, a građani neće imati koristi od toga. Nemojte se ljutiti kada pokušavamo poslati tu poruku građanima, ne možete kupiti jedan medij koji će na pet stranica napisati da je sve divno i krasno i misliti da je sve u redu. Idemo rasterećivati građane, a ne opterećivati. Volio bih da se u Saboru svi složimo da razgovaramo o važnim temama i da ne ušutkavate zastupnike dok govorimo o njima', kazao je Maras.

450120,450017,448347,447728