TRAJE USUGLAŠAVANJE

Božo Petrov: Porezna reforma? Neće baš sve biti tako

28.10.2016 u 12:21

Bionic
Reading

Iako je ministar financija Zdravko Marić jučer na Vladi predstavio okvire porezne reforme, ona u nekim segmentima sigurno neće ostati ista. Dao je to do znanja i predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov, kazavši da usuglašavanje još traje, no o detaljima nije želio govoriti

Kao i prije nekoliko dana, Božo Petrov je novinarima u Saboru ponovio da po pitanju porezne reforme, usuglašavanje još traje te da kada ono završi, javnost će biti upoznata s konačnim prijedlogom.

No neke okvire porezne reforme ministar financija Zdravko Marić otkrio je već jučer.

'Iskreno, nisam gledao predstavljanje na Vladi jer smo imali nekog drugog posla. Čuo sam gospodina Marića sa svim onim što iznosi. Naravno da postoje prijedlozi kako bi se neke stvari mogle dodatno promijeniti i onda ćemo izići s konačnim prijedlogom. Hoće li ostati baš sve isto, vjerujem da neće. Ali ne bih zaista volio govoriti sad o pojedinačnim stavkama, stvari ćemo predstaviti u trenutku kada se sve završi', kazao je Petrov.

Upitan što će Most napraviti po pitanju poskupljenja struje koje bi trebalo nastupiti s 1. siječnja, Petrov je kazao: 'Mi se u ovom trenutku trudimo pronaći rješenje da se izbjegne poskupljenje struje. Ono što je zaista katastrofalno što se dogodilo jest da jedna od posljednjih odluka vlade Zorana Milanovića bude jednokratno potpisivanje da se uduplaju kvote za obnovljive izvore energije, što u konačnici znači da će proračunska rupa upravo u tom dijelu biti mjerena u milijardama kuna. I ona će se povećavati svake godine. Naravno, sad ćemo pokušati pronaći način da građani to ne osjete. Nadam se da ćemo i uspjeti u tome. Ali, nažalost, to je jedan ogroman kostur iz ormara koji nas je dočekao od bivšeg ministra Vrdoljaka, valjda je samo njemu znano i jasno zašto je odlučio to potpisati na zadnjoj sjednici.'

Novinari su ga upozorili na to da će povećanje plaće koje donosi porezna reforma osjetiti i zastupnici, za koje je Most obećavao smanjenje plaća. 'Što se tiče samih plaća, u trenutku kad smo izašli govorili smo o tome da nam je neprihvatljiv rad na način na koji se obavlja u Saboru što se tiče zastupnika. Taj dio sad pokušavamo promijeniti. Za početak smo krenuli s ovim prijedlogom da saborski zastupnici trebaju dolaziti barem na glasovanje, a da je dužnost predsjednika klubova zastupnika voditi računa o tome da zastupnici dolaze na svoje radno mjesto. Zato smo i uveli praksu da se utorkom održavaju Odbori, a da zastupnici budu slobodni dolaziti na plenarnu sjednicu od srijede do petka. Dakle, to rješavamo. A ako se to ne riješi na takav način, ići će i malo radikalniji pristup. Ono što smo mi predlagali na samom početku jest da plaće mogu ostati iste, ali s druge strane, ako osoba ne poštuje svoje radno mjesto, ne dolazi, postoji i solucija za to. Postoje kazne da se oduzima od samog njihovog postotka nedolaska. Nama nije prihvatljivo da osobe primaju punu plaću, a da ih nema na njihovu radnom mjestu. Naravno, pokušali smo prvo s jednim korektnim pristupom. Apeliramo na njihovu odgovornost i zadaću predsjednika klubova zastupnika, vidjet ćemo kako će to ići i nadam se da će takav način biti prihvatljiv', kazao je Petrov, no nije želio odgovoriti je li se razmišljalo o tome da se zastupnike izuzme od povećanja plaća.