IZBORI U STRANCI

Hajduković prvi predao potpise za šefa SDP-a

28.10.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Četiri dana prije isteka roka, SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković u petak ujutro predao je potpise za službenu kandidaturu za predsjednika stranke na izborima 19. studenoga.

'Mislim da je vrijeme za novo poglavlje u SDP-ovoj priči i želim je pisati zajedno sa svim članovima i članicama SDP-a', izjavio je Hajduković novinarima nakon predaje potpisa potpore u središtu stranke na Iblerovom trgu.

Hajduković, predsjednik osječko-baranjske županijske SDP-ove organizacije, prvi je od devet kandidata koji je javno predao potpise za kandidaturu za predsjednika stranke, za što je potrebno najmanje tisuću potpisa članova stranke.

Novinarima je rekao da je prikupio 'više nego dovoljno potpisa' te time pokazao i snagu i ozbiljnost potpore koju uživa u dijelu stranačkog članstva.


Dodao je i da uživa potporu šibenskog SDP-ovca Franka Vidovića te 'da ima i još nekih viđenijih SDP-ovaca i članova predsjedništva koji ga podržavaju'.

Nije htio odgovoriti koga će podržati ako ne uđe u uži izbor nakon prvog izbornog kruga, izrazivši uvjerenje da će ući u drugi krug.

Hajduković je jedan od devet SDP-ovaca koji su u rujnu najavili kandidaturu za novog predsjednika stranke, nakon što je sadašnji predsjednik Zoran Milanović objavio da se povlači s te dužnosti. U utrku za šefa SDP-a ušli su Tonino Picula, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Davor Bernardić, Domagoj Hajduković, Vesna Škulić, Gordana Sobol, Karolina Leaković i Dušan Polovina.

U ponedjeljak, 31. listopada, istječe rok u kojem kandidati za budućeg predsjednika stranke moraju prikupiti tisuću potpisa potpore članova SDP-a ako žele 19. studenoga biti na izbornim listićima, na kojima će stranka birati novoga predsjednika po načelu 'jedan član -jedan glas'.

Ne dobije li nitko u prvom krugu natpolovičnu većinu, tjedan dana kasnije SDP-ovci će u drugom krugu birati između dvojice najbolje plasiranih. Konvencija će se održati 3. prosinca i na njoj će delegati birati članove stranačkih tijela (Predsjedništvo i Glavni odbor).