JUTRO U SABORU

Podolnjak ponovno u klupama, prisegnuli bivši ministri

27.10.2016 u 10:22

Bionic
Reading

Saborsko jutro započelo je nekima povratkom u klupe, a nekima prisegom. Već uobičajeno zatražena je i stanka nakon koje će uslijediti nastavak rasprave o izmjenama Ovršnog zakona

Odmah na početku zasjedanja neki saborski zastupnici dali su prisegu, a među njima i Mostov Robert Podolnjak koji je prije dva tjedna, večer uoči konstituirajuće sjednice Sabora imao nezgodu u kojoj je polomio rebra.

U saborske klupe stigli su i bivši HDZ-ovi ministri Zlatko Hasanbegović, Miro Kovač, Darko Horvat i Anton Kliman koji su također dali prisegu.

Potom je i prvu stanku zbog indeksacije u lokalnoj samoupravi zatražio Mostov Miro Bulj. Zatražio je pomoć države za 35 gradova i općina u brdsko-planinskim područjima.

'Zakonske izmjene 2014. dovele su do toga da danas imamo 35 gradova i općina koji se nalaze u okviru brdsko-planinskog područja dovedeno na rub egzistencije. Riječ je o gradovima i općinama koje su svrstane u 3.,4. i 5. stupanj razvijenosti u brdsko planinskim područjima. Zadnjim izmjenama Zakona o regionalnom razvoju ti gradovi i općine dobili su prilagodno razdoblje u trajanju od tri godine i u tom razdoblju definirane su pomoći iz proračuna', rekao je Bulj.

Upozorio je na masovna iseljavanja s područja Gorskog kotara, Ličko-senjske županije, Dalmatinske zagore, Zagorja i određenih dijelova Slavonije.

'Državna pomoć se ove god povećala čak za 5 milijuna kuna ali i dalje je nisu dobile 35 jedinica. Očekujem da se rebalansom proračuna pronađe 102 milijuna kuna i da se tim krajevima raspodjele sredstva. Inače će na ovaj način upravljanja i centralizacijom u Zagrebu ovi će krajevi izumrijeti te će tri četvrtine krajeva u Hrvatskoj biti prazno', rekao je Bulj.

Saborski zastupnici danas bi trebali nastaviti raspravu o izmjenama Ovršnog zakona koju su započeli još jučer, no nisu je dovršili zbog izvještaja premijera o sastanku Europskog vijeća.