BRAČNE VEZE U INI

Martina Dalić: A gdje bi to bio moj sukob interesa?

27.10.2016 u 07:20

Bionic
Reading

Na čemu će se bazirati hrvatski gospodarski model? Hoće li se i kojim mjerama pojednostaviti poslovanje? Kako će se restrukturirati javna poduzeća i koji su načini stavljanja neaktivne državne imovine u funkciju gospodarstva? Budućnost hrvatskog gospodarstva bila je tema emisije Otvoreno, u kojoj su gostovali Martina Dalić, Ivan Lovrinović, Darinko Bago, Mladen Pejnović i Mladen Novosel

Predsjednik Vlade je bio vrlo jasan oko toga da se arbitraža mora dovršiti. Polazište svih nas je da je INA najvažnija hrvatska kompanija i u budućnosti želimo imati razvijenu INA- u, rekla je potpredsjednica Vlade za gospodarstvo Martina Dalić. Nikakve odluke još nisu raspravljanje i donesene jer Vlada do sada nije održala nijednu sjednicu, naglasila je. Na pitanje hoće li se naći u sukobu interesa, budući da joj je suprug član Uprave INA-e, rekla je da ne može identificirati gdje bi bio taj sukob interesa. Cjelokupni sektor energetike je prenesen u domenu Ministarstva okoliša Slavena Dobrovića iz Mosta.

Mi smo se pokušali dogovoriti i nije išlo, Mađari šalju neke druge signale s kojima požuruju Hrvatsku na nekakav dogovor, rekao je bivši šef DUUDI-ja Mladen Pejnović za spor INA-MOL. Smatra da će se trebati pokušati dogovoriti, ali da to neće biti lako. Saborski zastupnik Ivan Lovrinović je rekao da bi on, što se tiče INA- e, postupio 'orbanovski'. Viktor Orban i Mađari dobro razumiju što je obrana nacionalnih interesa. Rekao je da čeka da ova Vlada povuče prve snažne poteze i tako pokaže ima li čvrstinu.

Najveća tragedija će biti ako Sisak ostane bez zadnje utvrde industrije, Rafinerije nafte Sisak, smatra Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Rekao je da to nije političko, nego poduzetničko pitanje. Sada treba učiniti sve da se sačuvaju radna mjesta u Sisku i u industriji, dodao je.

Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, iznenađen je brzinom kojom ova Vlada ide u program poreznih reformi. Imajući u vidu da se radi o iskusnom ministru financija, sve pokazuje da bi to moglo biti dobro pripremljeno. Dalić je rekla da Ministarstvo gospodarstva ima novu ulogu, a to je da bude mjesto na kojem će poduzetnici i obrtnici naći sugovornika koji će ih razumijeti i prepoznati što ih muči. Prve promjene koje želi provesti su uklanjanje administrativnih barijera, bolja regulacija, pročišćavanje propisa i stvaranje bolje poslovne klime. Među prvim točkama na dnevnom redu će biti Zakon o javnoj nabavi, rekla je.

Lovrinović je rekao da je poslovna klima nepovoljna zbog nepravednog poreznog sustava i monetarne politike koja slabi konkurentnost. Treba rezati ono što se kao karcinom širi, a to su kamate koje država na temelju obveznicai kredita duguje bankama. Rekao je kako oko 900 milijuna kuna odlazi na razne intelektualne konzultantske usluge izvana. Uštedjeti se može i na velikoj javnoj nabavi, tvrdi. Dalić mu je rekla da su njegovi argumenti paušalni i kontinuirano isti.

Pejnović je komentirao ekspanziju DUUDI-ja na ministarstvo. Rekao je da ovo što se sada događa s državnom imovinom bila tema kadroviranja u novoj Vladi i onda se to pokrilo s pitanjem Ureda za državnu imovinu. Hoće li to biti Ured ili Vlada, to nije presudno. Novosel je rekao da država nije loš vlasnik kako se to obično govori, nego su loši ljudi koje država postavlja na određena mjesta, kako u nadzorne odbore, tako u uprave pojedinih trgovačkih društava u kojima je država imala većinski ili manjinski paket. Dalić smatra da će Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom biti olakšanje za Ministarstvo gospodarstvo, ali i za druga ministarstva. Vjeruje da će to novo ministarstvo iskoristiti ljudske resure kojima raspolaže DUUDI kako bi s njihovim preofesionalnim znanjima povećalo kvalitetu upravljanja poduzeća i procesa restrukturiranja.

Dalić je na samom kraju rekla da će nakon prve godine mandata biti zadovoljna ako uspije Ministarstvo gospodarstva transformirati u mjesto u koje će poduzetnici imati povjerenja.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje