PREMIJER U SABORU

Plenković: Informiranjem javnosti protiv galopirajućeg populizma

26.10.2016 u 22:50

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru jaču suradnju između Vlade i Sabora u svim ključnim vanjskopolitičkim temama, sa ciljem suzbijanja populizma koji hrvatske građane straši 'skrivenim scenarijima' na njihovu štetu.

Premijer Plenković je to kazao u završnoj riječi nakon rasprave o izvješću kojim je Saboru prenio zaključke s prošlotjedne sjednice Europskog vijeća. Odgovarajući na pitanja oporbe o stavu hrvatske Vlade o trgovinskim sporazumima o kojima pregovara EU, Plenković je naglasio kako se u tim procesima mora ostaviti određeni prostor pregovaračima, ali i kvalitetno informirati javnost.

'Ne može se baš sve pregovarati na internetu. Međutim, stupanj informiranosti najšire javnosti, osobito u kontekstu rastućeg, galopirajućeg populizma u EU, i krajnje lijevog i krajnje desnog, kampanja za Sabor bila je kompletna negacija tom pristupu', rekao je Plenković. Podsjetio je da je izborna kampanja koju je vodio, sadržajem i taktikom išla protiv populističkih trendova.

'I ja ću to nastaviti i to će biti jedan od glavnih ciljeva ove Vlade i parlamentarne većine, jer cijenimo sadržaj, cijenimo konkretno, a protiv smo demagogije, protiv 'a la carte' kreiranja i smišljanja nekih informacija koje ljudima koji nemaju dovoljno saznanja u današnjim tehnološkim uvjetima daju misliti da su stvarni scenariji nešto drugo, a nisu', kazao je premijer. Istaknuo je da Republika Hrvatska nije slučajno ušla u Europsku uniju, nego joj to bio hrvatski strateški cilj od samog početka, oko kojega je postojao konsenzus.

SDP-ovce koji su bili nezadovoljni razinom kojom je premijer informirao Sabor o sastanku Europskog vijeća, premijer Plenković je podsjetio kako je njihov bivši premijer Zoran Milanović u Saboru samo dva puta govorio na tu temu. 'Ja sam upravo zato danas u Saboru, prije nego što sam održao sjednicu Vlade', istaknuo je Plenković.

'BiH vanjskopolitički prioritet broj jedan'

Najavio je da će se slične rasprave u parlamentu voditi i o drugim pitanjima vanjske politike Hrvatske, a kao ključni vanjskopolitički prioritet svoje Vlade naveo je BiH. 'U petak idemo u Sarajevo i Mostar svjesno i namjerno, da pošaljemo poruku da je novoj hrvatskoj Vladi BiH apsolutno vanjskopolitički prioritet broj jedan. Od nas se očekuje da to učinimo i mi ćemo tu zadaću ispuniti u slijedeće četiri godine, i to na korist kohezije i funkcioniranja BiH i na korist jednakopravnosti i zaštite Hrvata kao konstitutivnog naroda, vrlo konkretno i po sektorima i politički', kazao je Plenković. Naglasio je kako će njegova Vlada u svakom trenutku maksimalno štititi nacionalne interese.

Nas nije birao Bruxelles ni Washington, birali su nas hrvatski ljudi, kojima jedino odgovaramo', poručio je premijer Plenković.

Izbjegličku krizu rješavati na vanjskim granicama EU

Odgovarajući na pitanja o mogućoj novoj izbjegličkoj krizi, Plenković je kazao kako je jasan i čvrst stav Vlade da problem treba rješavati na vanjskim granicama EU, prije svega u Turskoj i Grčkoj. Naglasio je da je MUP RH već podigao pripravnost, da su policijske uprave puno detaljnije uključene te da nije zabilježen veći broj nekontroliranih ulazaka. Istaknuo je kako će Republika Hrvatska poštovati europsko pravo te da je za reviziju dublinskoga i puno funkcioniranje schengenskog sporazuma. Namjera mu je da Hrvatska što prije uđe u schengenski režim, za što će se, kaže, iskoristiti svih 120 milijuna eura koje je za tu namjenu dobila. Premijer Plenković također je istaknuo da će Hrvatska u prolasku i prihvatu izbjeglica biti humana te da će poštovati odluku Europskog vijeća na temelju koje bi trebala prihvatiti 1583 osobe.

'U realnosti se jako mali broj ljudi preselio u Hrvatsku, gotovo neznatan. Po informacijama MUP-a u ovom je trenutku na našem teritoriju oko 800 ljudi', izvijestio je Plenković i naglasio kako nije riječ o alarmantnom broju, koji bi ugrozio sigurnost Hrvatske. Sabor je time zaključio današnje zasjedanje, a u četvrtak će nastaviti raspravu o Mostovu prijedlogu izmjena Ovršnog zakona.