JOŠ TRAJE USUGLAŠAVANJE

Sutra predstavljanje porezne reforme na Vladi, detalji se kriju

26.10.2016 u 19:20

Bionic
Reading

Okviri porezne reforme sutra će biti predstavljeni na sjednici Vlade, a neke detalje ministar financija Zdravko Marić danas je predstavio zastupnicima Mosta i nacionalnih manjina na zatvorenim sastancima u Saboru. Što sve porezna reforma donosi, nitko od njih nije želio otkriti

Usuglašavanje još traje, neke stvari još trebamo dogovoriti, no detalje ne bih iznosio, poručio je nakon sastanka sa zastupnicima Mosta ministar financija Zdravko Marić.

'Postavljeno je puno pitanja, ako govorimo o porezu na dohodak, onda sve zanima vezano uz njihovu plaću i dohodak, odbitke za djecu, a ljude iz lokalne samouprave zanima kako će im se kompenzirati. Imamo model, moramo ga doraditi da jedinice lokalne samouprave mogu biti s tim na miru', rekao je Marićkoji je o poreznoj reformi prošli tjedan progovorio i za tportal.

Detalje reforme, unatoč novinarskih pitanja, Marić nije želio otkriti. Međutim, na pitanje jesu li točne projekcije koje govore da će profitirati samci i oni s većim plaćama, dok roditelji s djecom neće dobiti ništa, Marić je kazao: 'Ovo dosad što je bilo u javnosti nije bilo sa svim elementima. Nije bilo samo mijenjanja neoporezivog dijela dohotka i razreda, nego i u sustavu olakšica za djecu. Mislim da će roditelji biti zadovoljni.'

Na pitanje je li ovo superhik-reforma, Marić je upitao što bi to značilo i pojasnio da će svi detalji biti poznati sutra. 'U ovom trenutku 915 tisuća građana, obveznika poreza na dohodak, uopće nije u poreznim škarama poreza na dohodak. Ovim poreznim izmjenama još 500 tisuća ljudi će doći u skupinu da ne plaćaju porez na dohodak', kazao je Marić.

Detalje nije želio otkriti ni predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov. 'Imali smo kratak brifing, nije to razina informacija gdje vi možete apsolutno sve proučiti u tako kratko vrijeme budući da su to dosta veliki zahvati. Nastavit će se razgovori i poslije, isto kao što smo radili za vrijeme pregovora. Neke stvari ćemo sačuvati za sebe dok se ne usuglasimo u potpunosti, a kad to postignemo, znat ćete sve informacije i imat ćete završnu verziju porezne reforme', kazao je Petrov.

Upitan hoće li najviše profitirati samci i oni s velikim plaćama, a ne obitelji s djecom, Petrov nije želio otkriti detalje. 'Mene zanima da u konačnici obitelji u RH, pogotovo radi sadašnje demografije, budu oni kojima će ići na ruku i promjena porezne reforme i tom smjeru Hrvatska treba ići. I mislim da će, ako bude išla ta reforma, to osjetiti i ta skupina ljudi', rekao je Petrov.

Što se tiče smanjenja PDV-a, usuglašeno je da on zasad ostaje isti, rekao je Petrov. Na pitanje je li zadovoljan sastankom, kazao je: 'Naravno da postoje određeni detalji oko kojih se trebamo usuglasiti, inače bi današnja verzija bila konačna, neke stvari ćemo rješavati u hodu, mislim da imamo dovoljno vremena za to i vjerujem da isto kao što smo pronašli zajednički jezik za vrijeme pregovora prije formiranja Vlade, mislim da ćemo ga pronaći sada.'