DINKO BURIĆ

Jedino izbacivanjem Glavaša iz HDSSB-a stranka se može oporaviti

26.10.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Dinko Burić, kojega je Predsjedništvo HDSSB-a isključilo iz stranke, u srijedu je izjavio kako su izbacivanje iz stranke utemeljitelja Branimira Glavaša i smjena predsjednika Dragana Vulina, te što skorije održavanje Izbornog sabora i izbor novog vodstva, osnovni preduvjeti za oporavak HDSSB-a

Burić je na konferenciji za novinare u Osijeku rekao kako za "katastrofalne rezultate" stranke na svim izborima u posljednjih 20 mjeseci najveću odgovornost snose Glavaš i Vulin, poručivši da "ne treba biti veliki mudrac" da se vidi kako se Glavaševim povratkom u stranku, nakon izlaska iz zatvora, "politički život HDSSB-a strmoglavo počeo urušavati". Ako se ništa poduzme, dodao je, stranka će u budućnosti ostati bez ijednog saborskog zastupnika.

Burić: Glavaša treba maknuti ne samo iz HDSSB-a, nego i iz političkog života

Istaknuo je kako se i dalje smatra članom HDSSB-a, unatoč odlukama Predsjedništva i Suda časti o njegovu isključenju, ustvrdivši da će odlukama tih tijela odlučivati Ministarstvo uprave. Najavio je da će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv, kako je rekao, svih onih koji lažiraju službenu stranačku dokumentaciju o donošenju odluka.

Na novinarski upit je li se u proteklom razdoblju na stranačkim tijelima raspravljalo o nužnim promjenama u radu, Burić je kazao kako je na rujanskoj stranačkoj koordinaciji za IV. izbornu jedinicu postalo jasno da Glavaš nije dobro prihvaćen kod članova i simpatizera. Tada se, naveo je, usprotivio obvezi stranačkom članstvu da na izborima preferencijalni glas da Glavašu, tražeći da se taj glas može dati i drugim kandidatima s liste. Tvrdi kako mu je Glavaš tada nešto dobacio, što ne bi želio ponavljati, a nakon toga zabranio svaku komunikaciju s njim. "Glavaša treba maknuti ne samo iz HDSSB-a, nego iz kompletnog političkog života Osijeka, Slavonije i Hrvatske", poručio je Burić.

Za Glavaševu objavu na Facebooku, u kojoj ga je nazvao "prvakom u analnom alpinizmu", Burić je rekao kako bi Glavaš trebao obaviti specijalistički psihijatrijski pregled, ali da bi bilo dobro otići i na "posvetu svetom vodicom", a ako ni to ne pomogne, "zatražiti pomoć egzorcista".

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako HDSSB "nije ničija privatna stranka i privatna politička opcija", već je nastala kao težnja ljudi na ovih prostorima da imaju nekoga tko ih iskreno zastupa.

Šišljagić: Nisam mogao očekivati ovakve staljinističke čistke

Ne zna, kaže, zašto su zapravo iz stranke isključeni predsjednica Glavnog odbora HDSSB-a Danijela Lovoković i Burić kao njezin zamjenik, "osim ako nije u pitanju drugačiji način razmišljanja". Za sinoćnju sjednicu Predsjedništva HDSSB-a rekao je kako je bila nelegalna i nestatutarno sazvana, s obzirom da je protiv Vulina, Glavaša i još nekoliko stranačkih čelnika pokrenut stegovni postupak, o čemu će se vjerovatno morati očitovati Ministarstvo uprave.

"Nisam mogao očekivati da će se u 21. stoljeću događati ono što sam čitao o staljinističkim čistkama i eliminaciji onih koji javno iskazuju svoja razmišljanja, da će netko potezom pera pokušati isključiti svoje dojučerašnje stranačke prijatelje, samo zato što imaju drugačiji način rješavanja nagomilanih problema. S takvom politikom se ne mogu složiti", poručio je Šišljagić.

Upitan hoće li ostati kandidat HDSSB-a za osječkog gradonačelnika na lokalnim izborima iduće godine, odgovorio je kako mu nikakva kandidatura sada nije preokupacija, jer ima dosta svakodnevnih obveza u županiji, a o kandidaturi će se razmišljati pred izbore.

Isključena Danijela Lovoković rekla je kako demokratska odrednica iz naziva stranke više ne postoji, jer se "pretvorila u apsolutizam i jednoumlje, što bi trebala biti stvar prošlosti".

Konferenciji za novinare nazočili su gradonačelnik Donjeg Miholjca Zoran Kovač, desetak općinskih načelnika iz redova HDSSB-a, a Burić je izvijestio kako ih podupire i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

450077 ,450067 ,450033 ,449980