IZBORNA PROMIDŽBA

Glasnović u minusu, manjinci u plusu

26.10.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Zastupnici nacionalnih manjina Furio Radin, Robert Jankovics, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi izbornu su promidžbu za saborske mandate zaključili 'u plusu', pokazuju njihova financijska izvješća

Radin, zastupnik talijanske manjine, za kampanju je osigurao 180 tisuća kuna, sve iz vlastitih sredstava, a potrošio 175.600 kuna, pa mu je ostalo 4.400 kuna.

Skromnih 8.800 kuna na kampanju je potrošio zastupnik mađarske manjine Jankovics, pri čemu su 6.300 kuna bila njegova vlastita sredstva, a 2.500 dali su mu donatori. Potrošio je 8.743 kune, pa mu višak iznosi 56,50 kuna.

Zastupnik češke i slovačke manjine Bilek za izbore je imao vlastitih 135 tisuća kuna, a potrošio je 130 tisuća - u plusu je 5.000 kuna.

Veljko Kajtazi, zastupnik romske i još četiri nacionalne manjine, za kampanju je osigurao vlastitih 155 tisuća kuna, a nakon što je zbrojio troškove, ostalo mu je 145 kuna.

Doda li se tim 'plusevima' i po 135 tisuća kuna, koliko bi na ime naknade izbornih troškova trebalo svakom zastupniku 'sjesti' na račun, jasno je da svi imaju razloga za poslijeizborno zadovoljstvo.

Financijsko izvješće zastupnice 12 'malih' nacionalnih manjina Ermine Lekaj Prljaskaj u srijedu rano poslijepodne još nije bilo objavljeno na njenoj službenoj stranici, a zastupnica time nije u prekršaju jer izvješće mora objaviti do ponoći.

Srpsku manjinu u Saboru predstavljaju Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević izabrani s liste SDSS-a, koji je već ranije objavio da je izbornu kampanju zaključio s manjkom od 88 tisuća kuna. SDSS je za kampanju imao vlastitih 355 tisuća kuna, a potrošio 443 tisuće kuna. Stranku manjak ne treba brinuti s obzirom da joj za tri osvojena zastupnička mjesta pripada naknada troškova od 405 tisuća kuna.

Glasnović u 'minusu' od 135 tisuća kuna

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović, izabran u XI. izbornoj jedinici, kampanju za saborskog zastupnika zaključio je s manjkom od 135.200 kuna, pokazuje njegovo Financijsko izvješće. Glasnović je među rijetkim sudionicima rujanskih izbora koji je kampanju financirao isključivo prilozima donatora, od kojih je dobio 47.200 kuna. Potrošio je, međutim. 182.400 kuna, a ostvareni manjak od 135.200 kuna najvećim će mu dijelom pokriti naknada, pa će u konačnici manjak iznositi 'podnošjivih' 200 kuna.

Naknada kojom država sudionicima rujanskih izbora pokriva izborne troškove za četvrtinu je manja u odnosu na naknadu iz studenoga, kada je svako osvojeno zastupničko mjesto honorirala sa 180 tisuća kuna.

Naknada izbornih troškova isplaćuje se iz državnog proračuna u roku 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora. To pak znači, da sudionici čiji financijski izvještaji dobiju prolaznu ocjenu Državnog izbornog povjerenstva mogu na zasluženu naknadu računati do konca studenoga.