ODLUKA RAVNATELJA

U kojim bolnicama se smije u posjet pacijentima?

25.11.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Od danas su u svim odjelima varaždinske Opće bolnice zabranjeni posjeti bolesnicima kao mjera sprečavanja širenja svinjske gripe. Ista zabrana uvedena je i u osječkom, riječkom i zagrebačkom KBC-u

Stožer zdravstva Varaždinske županije donio je nove protuepidemijske mjere za sprečavanje širenja pandemijske gripe, koje su proslijeđene zdravstvenim ustanovama.

Mjere se odnose na zabranu posjeta bolesnicima na svim odjelima varaždinske Opće bolnice te izostanak elektivnih operativnih zahvata, dok se prijemi na nekirurške odjele svode na hitna stanja definirana putem hitnih prijemnih ambulanti.

Varaždinska Opća bolnica


Zabrana posjeta bolesnicima na svim odjelima i dalje je na snazi u ostale četiri bolnice na području Varaždinske županije: u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Klenovnik te Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof.

Među petstotinjak oboljelih od pandemijske svinjske gripe u Varaždinskoj županiji, od kojih je desetak smješteno u bolnicu, nalazi se i dr. med. Dubravko Tršinski, ravnatelj Opće bolnice Varaždin te predsjednik Stožera zdravstva Varaždinske županije.

Zbog toga je varaždinski župan Predrag Štomar donio izmjenu i dopunu rješenja o osnivanju Stožera zdravstva Varaždinske županije kojom će privremenu funkciju predsjednika obavljati dr. med. Sanja Zember, specijalist infektologije Opće bolnice Varaždin.

Odluka o zabrani posjeta ovisi o ravnateljima bolnica. Njima je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović uputio dopis da sami odluče kako će postupati. U Zagrebu je za sada na snazi zabrana jedino u KBC-u Zagreb, poznatijem kao Rebro.

Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb

Tamo zabrana vrijedi za sve odjele osim za pedijatriju, uz napomenu da dijete može posjetiti samo jedan od roditelja.

U KBC-u Dubrava nema zabrane, a ni u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice, no ne isključuju mogućnost da je uvedu. Kažu da obitelji pacijenata same smanjuju broj posjeta i broj osoba koje dolaze hospitaliziranim osobama.

U splitskom KBC-u također se još nisu odlučili na zabrane posjeta pacijentima. Pacijentima u KB Osijek i u riječkom KBC-u posjeti su zabranjeni od 11. studenoga.