IZBORNA PROMIDŽBA

Narodna koalicija u minusu od 1,8 milijuna kuna

25.10.2016 u 16:19

Bionic
Reading

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) za prijevremene parlamentrane izbore osigurala je 7, 4 milijuna, a potrošila 9, 2 milijuna kuna, kampanju je, dakle, zaključila s manjkom od 1, 8 milijuna kuna, pokazuje objavljeni Financijski izvještaj o financiranju kampanje

Koalicija je kampanju glavninom financirala vlastitim sredstvima (sedam milijuna), tek manjim dijelom, sa 209 tisuća kuna, pomogli su joj donatori.

Najveće pojedinačne donacije, po 30 tisuća kuna, uplatili su HNS-ovi kandidati za zastupnike Predrag Štromar i Milorad Batinić, te SDP-ov Vedran Babić koji je donirao ukupno 17 tisuća kuna. HNS-ova Marija Puh donirala je 15 tisuća, SDP-ova europarlamentaraka Biljana Borzan pet tisuća. Donirali su i SDP-ovi kandidati za zastupnike, Domagoj Hajduković 2.750 a Ranko Ostojić 1.500 kuna.

Koalicija je imala kandidate u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, najviše je, 1, 1 milijun kuna, uložila u kampanju za Treću izbornu jedinicu, po milijun kuna potrošeno je za kampanju u Drugoj i Desetoj jedinici.

Manjak od 1, 8 milijuna kuna, Koaliciji ne bi trebao predstavljati problem s obzirom na to da je osvojila 54 saborska mandata, a svaki nosi 135 tisuća kuna naknade za izborne troškove.

Glavnina, od 60 sudionika, prijevremenih parlamentaranih izbora već je javno objavila financijska izvješća o financiranju kampanje iz kojih se vidi da je na kampanju najviše potrošio HDZ (13, 6 milijuna), potom Narodna koalicija (9,2 milijuna), pa Bandićeva Koalicija za premijera (3,7 milijuna), Most (2,2 milijuna), Jedina opcija (1,2 milijuna)...
Zakonski rok za javnu objavu izvješća je srijeda, do ponoći.