BIVŠI SDP-OVAC

Baldasar osniva Splitsku stranku. Skraćeno, STS ili - SS

25.10.2016 u 18:47

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar priprema se za osnivanje stranke s kojom će nastupiti na lokalnim izborima i kandidirati se gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Demantirao je da će se ona nazvati Splitski đir, kako se spekuliralo u medijima, te za tportal otkrio da će službeni naziv biti Splitska stranka

Njena skraćenica 'SS' mogla bi biti prilično nezgodna jer se Baldasaru već spočitavala lepršavost oko ideoloških pitanja, slanje vijenaca na spomenik HOS-u baš na 10. travnja i kreativno tumačenje pojma antifašizam. Ipak, on ne smatra da će biti problema jer je službenim akronimom Splitske stranke označio kombinaciju 'STS', a izraz splitski đir vjerojatno će koristiti u kampanji.

'U završnoj smo fazi okupljanja stotinu članova, koliko nam je potrebno za osnivačku skupštinu, kao i dogovora s ljudima koji će nam prijeći iz drugih stranaka', kaže Baldasar.

Dosad se govorilo o masovnim ulascima gradskih vijećnika u SS, no čini se da su se zasad na to odlučili tek bivši SDP-ovac Vojko Božulić - koji je nedavno imenovan u nadzorni odbor jedne gradske tvrtke, kao i njegova djevojka - te nezavisni Tomislav Alujević-Grgas, nekadašnji suradnik don Ivana Grubišića. Ostali vijećnici koji podržavaju splitskog gradonačelnika po svemu sudeći na izborima će nastupiti na različitim listama.

Koalicija sa strankom Ive Josipovića

'U razgovorima smo s Damirom Vidoševićem, koji je predsjednik ogranka stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića, i nije sporno da ćemo koalirati nakon izbora', tvrdi Baldasar.

Zasad nije sigurno hoće li se priključiti vjerni Damir Ćosić zvani Roda, bivši pravaš, kao i bivši član Kerumova HGS-a Marijo Sičić. Nezavisni vijećnici Ivica Grubišić i Ante Zoričić na izborima će nastupiti sa svojom listom, a podršku Baldasaru daje i Stanislav Čudina iz Hrvatske stranke umirovljenika, čiji je splitski ogranak nedavno raspušten.

'Sa svim nezavisnim listama surađivat ću ako uđu u Gradsko vijeće', nada se splitski gradonačelnik.

Donošenje proračuna ili privremeno financiranje

U preostalih nekoliko mjeseci mandata očekuju ga dva velika testa - usvajanje proračuna za iduću godinu i izmjene Generalnog urbanističkog plana - a po svemu sudeći bit će vrlo izazovno prikupiti većinu među čak 35 splitskih vijećnika. Gradski HDZ i SDP trenutačno procjenjuju treba li pokušati postići zajednički dogovor oko proračuna ili barem odluke o privremenom financiranju u prva tri mjeseca 2017. Ako to ne uspije, Split bi dobio Vladina povjerenika i de facto bio blokiran na najmanje šest mjeseci.

Ivo Baldasar svejedno će uoči iduće sjednice Gradskog vijeća formirati svoj klub vijećnika u koji će ući većina nabrojanih u ovom tekstu. Iznimno mu je stalo da ima više ruku od svoje bivše stranke SDP-a.