GLAVICA KUPUSA ZA BORASA

'Od rođendana pa do rođendana čekam samo opoziv tvoj'

25.10.2016 u 14:54

  • +3

Studenti rektoru Damiru Borasu donijeli rođendansku čestitku i tortu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Predstavnici plenuma Tekstilno-tehnološkoga fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu svoje su nezadovoljstvo zbog stanja na matičnome fakultetu i šutnjom rektora Damira Borasa na njihova traženja iskazali i simboličnom akcijom provedenom u utorak ispred Rektorata zagrebačkoga Sveučilišta čestitajući rektoru rođendan uz poruku 'Od rođendana pa do rođendana čekam samo opoziv tvoj'

Akciju su osmislili studenti članovi plenuma TTF-a, podupro ju je i plenum Filozofskoga fakulteta (FF), a kako su rekli organizatori, potporu je iskazao i dio studenata s nekoliko drugih fakulteta poput Ekonomskoga i Hrvatskih studija.

Okupilo se nekoliko desetaka studenata što, objasnili su organizatori, nije rezultat slabog odziva već poštivanja zakonskih načela po kojima policiji treba prijaviti održavanje skupova s više od dvadeset sudionika.

Rektoru Borasu čestitka, torta i kutija s 'darom' - glavicom kupusa

U pravome rođendanskom ozračju - s balonima, slavljeničkim kapama i s pjesmom 'Sretan rođendan' studenti su oko pola sata čekali ispred Rektorata na mogućnost da rektoru predaju priređeni 'dar'. Sadržaj na početku nisu htjeli otkriti novinarima već su govorili da je kutija, zamotana u ukrasni papir, prazna kao što su i rektorove reakcije na studentska upozorenja i traženja.

Po nepisanim pravilima plenuma, članovi se na okupljanjima i akcijama ne predstavljaju osobnim imenima i prezimenima, pa je tako bilo i ovom prigodom kada je nekoliko predstavnika plenuma TTF-a potvrdilo da rektor Boras do sada nije ni na koji način reagirao na njihova traženja koja su oblikovana na njihova protekla dva plenuma, među kojima su i ostavke dekanice Sandre Bischoff i prodekanice za financije Edite Vujasinović.

Studenti donijeli tortu i čestitku rektoru Borasu

Nakon što su dobili dopuštenje za ulazak u zgradu Rektorata, okupljeni su na ulaznoj porti predali čestitku i 'dar' za rektora koji je urudžbiran za što su dobili i potvrdu. Ipak, nisu mogli osobno čestitati rektoru njegov 65. rođendan kako su željeli, te su na kraju novinarima rekli da je u kutiji glavica kupusa koja, istaknula je jedna studentica, 'govori da je Sveučilište u kupusu'.

Činjenicu da rektor Boras danas proslavlja 65. rođendan komentirao je i Robert Faber , stručni suradnik na FFZG-u, te ukazao na to da nije riječ o prosvjedu već o akciji kojom se želi poslati poruka da će se pratiti daljnji koraci rektora Borasa kojima će pokušati spriječiti svoj odlazak u mirovinu, te kako će se u njegovu slučaju tumačiti zakoni ne bi li Boras ostao rektor još godinu dana i na toj dužnosti ili još jedan mandat.

Objasnio je kako, bez obzira na to što je Damir Boras rektor zagrebačkoga Sveučilišta da bi, nakon što navrši 65 godina, mogao ostati na Sveučilištu, treba produžiti Ugovor o radu što treba zatražiti fakultetski odsjek ako smatra da postoji opravdana potreba da profesor i nakon 65. godine, predaje ili da postoji velika potreba za njegovim znanstvenim radom.

Na novinarsko primjedbu je li siguran da se ta dobna odredba odnosi i na dužnost rektora, odgovorio je potvrdno i dodao da funkcija ne štiti nikoga od zakonskih odredaba o odlasku u mirovinu. Faber je napomenuo kako su spomenute zakonske odredbe zapravo nespojive s rektorskom dužnošću jer, smatra, zbog rektorskih obveza rektor ne može sudjelovanje u nastavi. U skladu s time, zaključio je, ako mu se ne produži Ugovor o radu, rektor Boras trebao bi otići u mirovinu do kraja tekuće akademske godine.