IZBORNA KAMPANJA

Ovo je popis HDZ-ovih donatora: Tri tvrtke udarile u plafon

25.10.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Tri donatora - tvrtke Lana Comerce iz Karlovca, Oštrc iz Zagreba i Agropromet iz Gornje Rijeke pomogle su HDZ-ovu kampanju za prijevremene parlamentarne izbore sa po maksimalno dopuštenih 200 tisuća kuna, pokazuje izvješće o donacijama koje je ta stranka objavila u sklopu Financijskog izvješća o financiranju kampanje

HDZ je za izbore uprihodovao 10,4 milijuna kuna, glavninu - 7,2 milijuna dobio je od 938 donatora. Unatoč respektabilnim prihodima, kampanju je zaključio s manjkom od 3,2 milijuna kuna, jer su mu izborni troškovi dosegnuli 13,6 milijuna kuna. Ipak, u HDZ-u mogu biti mirni, s obzirom na to da im uskoro, na ime naknade izbornih troškova, treba 'sjesti' 7,6 milijuna kuna i pokriti manjak.

Redoviti donatori

I tvrtke i građani pojedinci bili su vrlo darežljivi prema HDZ-u. Po 160 tisuća kuna stranku za izbore donirali su križevački Radnik i Bistra iz Đurđevca, a nezatno manje, točnije 159.200 kuna, tvrtka Lana – Karlovačka tiskara

Neke od tih tvrtki, poput Lana Comerca i Radnika, redoviti su donatori HDZ-a, a financijski su pomagali i predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović. Zakon tvrtkama dopušta da u jednoj kalendarskoj godini političkoj stranci doniraju najviše 200 tisuća kuna, za građane i obrtnike granica je 30 tisuća kuna.

Polovicu dopuštenog iznosa, dakle po sto tisuća kuna, HDZ-u su donirale tvrtke Bau gradnja iz Gunje, Renova Mont i Agrochem-Maks iz Zagreba, Spectra inženjering iz Splita, GPP Mikić iz Omišlja, Adriatic Tourist – Resorts. Među većim donatorima su i tvrtke Grafičar iz Ludbrega (87.750 kuna), Agroproteinka iz Sesveta (80 tisuća), šibenski Impol TLM (75 tisuća), porečki Valor (70 tisuća), kao i Geobim iz Turčina, PP Invest iz Gornjeg Stupnika, Abaza iz Hrvatske Dubice, Drugi Element i Tetrao Primus iz Zagreba, koji su na HDZ-ov račun za financiranje kampanje uplatile po 50 tisuća kuna. Po 40 tisuća stranci su donirali varaždinski Kotonteks i Spectra Media iz Zagreba.