DRAMA JE OKONČANA

'Spašavanje vojnika Marića' uspjelo: Plenković ga ipak nagovorio da ostane u Vladi

25.10.2016 u 13:08

Bionic
Reading

Goran Marić (HDZ), ministar bez portfelja, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i kolegama ministrima ipak je odlučio ostati u Vladi, nakon što je sinoć je podnio ostavku što je potvrđeno tportalu iz izvora u Banskim dvorima. Kako doznajemo iz Vlade Marić će uskoro postati 'pravi' ministar odnosno dobiti će i svoje ministarstvo. Ono će biti zaduuženo za upravljanje državnom imovinom, a činjenica da je bez portfelja bio je razlog za ostavku

'Goran Marić HDZ-ov ministar bez portfelja dao je ostavku, ali još uvijek traje nagovaranje da od nje odustane', potvrdio je za tportal izvor iz Banskih dvora u utorak oko 11 sati.

Premijer Andrej Plenković zajedno s najbližim suradnicima - a pretpostavlja se i vodećim ljudima Mosta - u tom trenutku pokušavao je uvjeriti Marića da kao ministar bez portfelja potpuno preuzme kontrolu nad Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, kao i koordinaciju nad radom svih središnjih državnih ureda, no ovaj je i dalje inzistirao na osnivanju Ministarstva za državnu imovinu.

'U ponedjeljak navečer, kada je predao ostavku, bio je ljut kao ris. U razgovoru s Plenkovićem ne želi popustiti', dodaje izvor tportala upravo u vrijeme dok se u Vladi odvijala prva velika kriza.

Tportal je jutros pokušao stupiti u kontakt s Marićem, ali mu je telefon bio isključen, a glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak i glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka nisu odgovarali na telefonske pozive.

Šutnja je bila prisutna i kod glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

Marić je za ministra u Saboru potvrđen 19. listopada, a javnost je doznala da će u Vladu ući samo dan ranije jer prvotno je planirano da Vlada ima 19 ministarstava i isto toliko ministara, da bi dan kasnije bio dodan Marić kao ministar bez portfelja.

O tome je li Marić uistinu podnio ostavku, informaciju nisu imali ilinisu željeli dati ni potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić, ministriobrane i zdravlja Damir Krstičević i Milan Kujundžić ni predsjednikSabora Božo Petrov.

'Volio bih da vidimo je li g. Marić dao ostavku ili nije, da ne odgovaramo na hipotetska pitanja. Vjerujem da će se to danas razjasniti', kazao je Petrov na Markovom trgu

Iako se činilo da će Mijo Crnoja, ministar branitelja u prošlom sazivu Vlade, dugo držati neslavan rekord po broju dana u ministarskoj fotelji, izdržao je svega šest dana, Marić ga je njegov rekord izjednačio. Doduše, okolnosti su bitno drugačije; Crnoja je odstupio nakon afere s barakom 85G, a Marić očito zbog nezadovoljstva činjenicom da je ministar bez portfelja.

Cijelu priču oko Marićeve ostavke otvorio je jutros Jutarnji list koji je prvi dobio neslužbenu potvrdu njegove ostavke.