'OTVORENO' O NOVOM SAZIVU

Pernar: Moji govori u Saboru se cenzuriraju

25.10.2016 u 09:09

Bionic
Reading

Hoće li novi saziv Sabora biti najincidentniji do sada? Svode li se rasprave na show za medije ili će imati ozbiljan sadržaj? Kako vratiti dignitet nacionalnom parlamentu? U HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' su o ovome razgovarali: Nikola Grmoja, Gordan Maras, Andrija Hebrang, Ivan Pernar i Dražen Bošnjaković

Stalno se pokušava reći da je moje javljanje u Saboru smisao samo sebi, ali smisao je puno dublji, rekao je Ivan Pernar koji se u proteklih nekoliko dana oko 50 puta javio za riječ. Istaknuo je kako se njegovi govori u Saboru cenzuriraju, primjerice govor o vanjskoj politici koji je na Facebooku, kako kaže, prikupio 700 tisuća pogleda. Ja sam pet godina ovdje bio persona non grata, tek nakon što sam izabran u Sabor počelo me se zvati u emisije, rekao je.

'Kada na dnevni red dođu neke teme, odnosno zakoni koji nam nisu toliko zanimljivi, tada će i naš interes za sudjelovanje u saborskim raspravama pasti', rekao je. Najzaslužnije za inflaciju javljanja za riječ su teme koje su zanimljive. Na upit o tome je li bio član HDZ, odgovorio je da se u HDZ upisao u doba Račanove vlade, a iz njega izašao nekoliko mjeseci nakon što je Ivo Sanader došao na vlast. 'Ja sam tad bio za Europsku uniju, mislio sam da je Amerika idealna zemlja i par mjeseci nakon izbora došao sam u HDZ i rekao - vi ste ovo obećali i niste napravili.' Tada je odlučio da želi izaći iz HDZ-a.

Nikola Grmoja cijeni živost koju je Pernar unio u Hrvatski sabor, ali smatra da treba nuditi i neke konkretne prijedloge i konstruktivna rješenja. Mislim da će ovim tempom i gledateljima postati zamorno. Rekao je da će to sve skupa biti cirkus u slučaju da ostane samo na doskočicama.

Govor u Saboru je samo ukras zastupnika, pravi je sadržaj u predlaganju zakona, u amandmanima - to su pravi rezultati, rekao je Andrija Hebrang. Riječi lete, pisani dio ostaje, a to su naši zakoni. Usporedio je Sabor nekad i sad i rekao da su sazivi Sabora prije 1998. bili puno ozbiljniji nego danas, jer tada se odlučivalo o stvarima o kojima su ovisili životi. Bilo je nezamislivo da na glasovanju nema kvoruma, rekao je. 'Zastupnici su bili birani po kriteriju što su do tada napravili, a danas ih ima sve više koji ulaze u Sabor kako bi nešto napravili. Predsjednik Tuđman bi, kad smo mu predlagali kandidate za liste i ministre, pitao ima li barem tri stranice životopisa. Ako nema, nemoj mi ga dovoditi. Danas je politika postala teatralna, a sadržaji sporedni', dodao je.

Hebrang je prokomentirao privilegije saborskih zastupnika, odnosno one zastupnike koji su zamrznuli svoj mandat na 24 sata kako bi dobili povlaštenu mirovinu. Pitanje morala zastupnika je individualna stvar, ali ih se za to dovoljno ne nagrađuje, odnosno ne kažnjava. Rekao je kako je nekolicina njegovih stranačkih kolega to učinila da bi imali višu mirovinu od njega danas i dodao da je to najamoralniji potez koji može napraviti jedan zastupnik. Kao primjer istaknuo je Vladimira Šeksa i na upit voditelja odgovorio da Šeks i on nisu u svađi.

'Ovo što se sada događa u Saboru uopće nije loše, ja volim živu raspravu', rekao je Gordan Maras. Istaknuo je kako je zadovoljan načinom na koji predstavlja SDP. Poanta je da birači SDP-a ne očekuju da govori samo ono što odgovara vlasti, rekao je. 'Moji birači očekuju da budem kritičan i takav ću biti, a kada je nešto dobro ja mogu pohvaliti. Istaknuo je kako je podržao prijedlog tri preferencijska glasa, ali da je skloniji opciji jedan zastupnik po izbornom okrugu. Nadovezao se na tu temu i Dražen Bošnjaković koji smatra bi tri preferencijska glasa mogla doprinijeti većoj izlaznosti na izbore. Ljudi koji su na listama će se više potruditi i pokušati se približiti biračima', dodao je.

Grmoja je komentirao kako je Maras izjavio da su Mostovi zahtjevi zapravo igrokaz i promjene zakona od jedne rečenice. Rekao je da bi volio da se kolege u oporbi najprije dogovore oko toga što misle o prijedlozima Mosta.

Emisiju pogledajte u cijelosti ovdje.