Hrvatska STUDENTI NASTAVLJAJU BLOKADU

'Vladin prijedlog nije ono što tražimo'

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i danas nastavljaju blokadu nastave na tom fakultetu, ocjenivši da prijedlog novog modela financiranja obrazovanja 'nije ono što studenti traže', a da prijedlog zakona ne donosi ništa više od nove formulacije i jasnije regulacije modela koji već postoji

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici studenata pojasnili su da od četiri postojeća mehanizma naplaćivanja studija, ministrov model eliminira jedino onaj 'studija za osobne potrebe', dok naplaćivanje izvanrednog studija i ECTS-bodova te naplaćivanje po linearnom modelu, prema proizvoljno definiranim pragovima uspješnosti, i dalje ostaju dijelom sustava. Taj model, upozoravaju, uopće ne predviđa javno financiranje postdiplomskog studija.

Ponavljaju kako je postojećim sustavom visokog obrazovanja, koji predložene izmjene neće bitnije promijeniti, širokim slojevima socijalno ugroženih onemogućen pristup visokom obrazovanju.

Studenti su danas kazali i kako se ne slažu s referendumskim odlučivanjem o nastavku ili prekidu blokade jer ta metoda ne predviđa raspravu, argumentaciju i razmjenu mišljenja, već samo odgovor na jedno postavljeno pitanje.

Kazali su i kako ih dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras podržava te da s njim komuniciraju, istaknuvši da je Boras promijenio odluku o zabrani ulaska novinarima na Filozofski fakultet, koji ipak sada mogu snimati po auli zgrade i na konferencijama za novinare.

Još su jednom reagirali na optužbe kako zahtjevi za besplatnim obrazovanjem odgovaraju tzv. vječnim studentima, istaknuvši da to nije moguće po Bologni. Po Bologni ne postoji padanje godine već samo ispita, poručili su studenti
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još