HRVATSKI APSURD

Imate zemljište koje obrađujete? Moguće je da vam se netko upisao i ubire potporu

23.10.2016 u 20:55

Bionic
Reading

Nova afera u hrvatskoj poljoprivredi - bez znanja vlasnika privatnih parcela netko se mogao upisati na njihovo zemljište u ARKOD-u, sustavu za isplatu potpora, i tako ostvarivati poticaj

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu, nedaleko od Čazme, imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu 1/1. Oni nisu korisnici državnih potpora, ali njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Priča je otkrivena i objavljena u HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

Vlatko Grgurić, voditelj 'Plodova zemlje', upitao je u emisiji Zvonimira Savića iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi smatra li legalnim da netko osnuje tvrtku i uz supotpis dvaju svjedoka ode u regionalni ured Agencije za plaćanje i prijavi sve slobodne poljoprivredne površine koje se nalaze na nekom području, na temelju njih ostvaruje potpore i ne obavijesti vlasnike zemlje?

'To je apsolutno legalno. Naravno da ima kažnjivih radnji ako vlasnik to uoči. Da je nama model za isplatu potpora bio katastar, kao što je bio prije 10 ili 15 godina, danas bismo imali 200 - 300 tisuća hektara zemljišta manje u funkciji. Državni interes je bio da bude što više obradivih površina. Zamislite koje bi to bilo administrativno opterećenje da se idu provjeravati vlasništva poljoprivrednih zemljišta', kazao je Savić dodavši da takvih slučajeva ima oko 150 godišnje.

Sve dok sami poljoprivrednici ne provjere stanje u ARKODU, moguće je da netko dobiva poticaj za njihovo zemljište, a ne mora ga ni obrađivati.

Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede za čijega mandata je donesena sporna uredba kazao je u središnjem Dnevniku HRT-a da je prevara uvijek bilo i da treba poštriti kontrole. Za Matu Palića, ustavno-pravnog stručnjaka na ovaj način ozakonjeno je bezakonje, a novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je da 'nije znao za to, ali ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno', te da će već sutra poduzeti potrebne korake.