PREMIJER I MINISTAR UVJERAVAJU

Plenković i Orepić: Hrvatska granica je nepropusna

22.10.2016 u 20:16

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako trenutačno ne vidi potrebu da se postavljaju fizičke zapreke na hrvatskim granicama kao što je to počela raditi Slovenija u sklopu priprema zbog eventualnog novog migrantskog vala, a i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da je hrvatska granica nepropusna, što se uspjelo odraditi s ljudskim potencijalima i tehnikom te je posebno pojačan dio granice sa Srbijom, javlja HRT

Plenković je dodao kako postoji više načina da se granicu štiti te da će Hrvatska štititi svoju granicu i imati kvalitetan nadzor te da su MUP i policija podignuli razinu pripravnosti na svim našim granicama, osobito zelenima, gdje je bilo slučajeva priljeva migranata. U ovom trenutku, podatak koji je važan, broj ljudi koji se kreću tom istočnomediteranskom balkanskom rutom je za 98 posto manji, dakle, dramatičnog priljeva nema, ističe Plenković.

Upitan o podizanju ograde u Sloveniji na granici s Hrvatskom, odgovorio je da se u Bruxellesu susreo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, s kojim se usuglasio da će službe vanjskih i europskih poslova dviju zemalja dogovoriti suradnju. Želi da i Hrvatska pridonese zaštiti vanjskih granica Europske unije jer ona na jednak način štiti i zemlje koje su u Schengenu i one koje nisu.

Slovenija je u četvrtak uz najveći granični prijelaz s Hrvatskom, kod Bregane, počela postavljati metalnu panelnu ogradu, a u petak je takve radove počela i na graničnom prijelazu Macelj.

Plenković je rekao da se na Europskom vijeću u četvrtak i petak razgovaralo o problemu migracija, dominantno o dinamici priljeva migranata srednjomediteranskom rutom, manje ovom istočnomediteranskom, balkanskom rutom. Ideja je pokušati probleme riješiti na izvorištu vanjskopolitički i sigurnosno-razvojnom politikom jer zbog nestabilnih država, ratova, siromaštva i ostalih problema i dolazi do ovog migracijskog vala, kazao je.