PROSVJED ZA RASKID DRŽAVE I CRKVE

Kako je došlo do toga da je vjernike sram priznati da su vjernici?

22.10.2016 u 20:04

  • +10

Održan prosvjedni skup Raskid!4 za raskid Vatikanskih ugovora

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Pod geslom 'Raskid' na zagrebačkom Strossmayerovu trgu održan je prosvjed sekularističkih udruga na kojem se tražilo raskid ugovora Republike Hrvatske i Vatikana, a okupio je nekoliko stotina ljudi

'Hoće li svojoj vjerskoj zajednici plaćati namete, mora biti pravo izbora svakog pojedinca, a ne definirano nekim dokumentom, a i pohađanje vjeronauka također mora biti stvar izbora', poručili su prosvjednici, javlja N1 televizija, a Hina navodi neke od transparenata: 'Crkva previše ima i još narodu otima', 'Vatikanski ugovori = veleizdaja Hrvatske', 'Vjeronauk u crkve - znanje u škole', 'Za sirotinju novca nema, za bogate popove uvijek ima', 'Radnicima neisplaćene plaće - Crkvi milijarde proračunskih kuna', 'Jedna ruka u našem džepu, druga u hlačama naše djece'.

Predstavnici organizatora - Pokreta za sekularnu Hrvatsku, Inicijative 'Nisam Vjernik', udruga 'Protagora' i 'LiberOs', istaknuli su kako je neophodnoposlati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke protivne njenim interesima.

Poručili su da je došlo vrijeme za raskidanje 'štetnih ugovora sa Svetom stolicom' koji, ističu, godišnje uzimaju više od milijarde kuna i preskupo koštaju hrvatske građane. Većina hrvatskih građana, tvrde, pretvorena je u građane drugog reda, političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju o njima sklapanjem tajnih sporazuma protivno interesima većine.

'Vatikanski ugovori omogućuju nejednakost pred zakonom'

Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sustavnu diskriminaciju skupina koje katolička hijerarhija inače diskriminira - žena i LGBT-osoba, te svih nekatolika, čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima.

Diskriminirani su i svi koji se ne slažu s onim što hijerarhija radi i zastupa, počev od financiranja vlastitog luksuza novcem osiromašenih hrvatskih građana, poručili su prosvjednici. O intimi, liječenju i tijelima hrvatskih građana odlučuje nezasluženo privilegirana manjina, a o odgoju djece odlučuje debelo povlaštena crkvena hijerarhija, tvrde organizatori.

Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone, istaknuto je na prosvjedu. 'Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana! Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije! Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima', samo su neke od poruka izrečenih na prosvjedu.

Pitanje vjere ili uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina i to pravo bezrezervno podržavamo, no taj izbor treba ostati u sferi privatnog, a ni jedna vjera ili uvjerenje ne smiju biti favorizirani i 'podržavljeni' nauštrb drugih građana Republike Hrvatske, poručili su organizatori. 

'Zaštititi svjetonazorski pluralizam'

'Svi mi, građani i građanke RH, volimo svoju zemlju i želimo živjeti u socijalno i ekonomski pravednijem i bogatijem društvu u kojem će posebno biti zaštićen, kao pretpostavka demokracije, i svjetonazorski pluralizam', rečeno je na prosvjedu.

Crkva i politički te društveni život svih nas trebaju biti odvojeni i time ne želimo, kako većina misli i govori, zabraniti religiju, već je samo i jedino želimo odvojiti od politike i društvenog života, istaknuli su prosvjednici. Crkva si, zahvaljujući odredbama iz četiri Vatikanska ugovora, daje za pravo da se aktivno i ponekad protivno ljudskim pravima i zakonima Republike Hrvatske miješa u sve sfere države i njezinih građana, upozorili su.

Alan Sorić iz Udruge Protagora rekao je kako sve više političkih stranaka prepoznaje taj problem i da današnjim prosvjedom nastoje da to pitanje dođe u fokusu javnosti, jer se, kako je rekao, zbog društvene klime ljudi o tome boje govoriti. Kao posebno problematične naveo je 'uplitanje i pritisak' osobito Katoličke crkve kao dominantne vjerske zajednice u pitanja pobačaja i obrazovanja, te prisilne molitve u dječjim vrtićima, a ne, kako je rekao, samo u osnovnim školama, kao do sada.

Marijana Bijelić iz Udruge Protagora ustvrdila je kako Vatikanskim ugovorima hrvatski građani ništa ne dobivaju osim ogromnih obaveza. 'Mislimo da je djelovanje Crkve na političkom planu štetno i protivimo se zloporabi vjere za stjecanje političke moći', poručila je.