VOLONTERSKA AKCIJA

U zapuštenom splitskom parku osvanuli Van Gogh, Banksy, Pollock ...

22.10.2016 u 13:24

  • +4

Klupe

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović / tportal.hr

Bionic
Reading

Turska kula, golemi i mahom zapušteni park smješten u širem centru Splita i usred gusto naseljene stambene zone, u nedostatku bilo kakve pažnje gradskih vlasti posljednjih godina u središtu je brojnih volonterskih akcija različitih udruga i građanskih inicijativa. Nakon višekratnog čišćenja u kojemu su bile angažirane stotine ljudi i nakon što je zona ponovno otvorena za šetače i rekreativce, u subotnje jutro ondje su osvanule klupe oslikane motivima svjetski poznatih suvremenih umjetnika

Učenici splitske Škole likovnih umjetnosti pod mentorstvom profesorice Hane Letice na drvenim klupama reproducirali su djela Keitha Haringa, Banksyja, Roya Lichtensteina, Egona Schielea, Jacksona Pollocka, Mondriana, Miroa, Van Gogha ... I izazvali oduševljenje stotinjak okupljenih.

Akciju je logistički podržao splitski HSLS, koji je već pokretao više akcija na Turskoj kuli. Treba spomenuti i umirovljenog liječnika Joška Kalilića, koji je prije gotovo dvije godine prvi organizirao akcije čišćenja u koju su se uključile brojne udruge, inicijative, stranke i skupine građana koje su 'zadužili' po jednu parcelu i obvezali se držati je čistom i urednom.

Turska kula, inače, predmet je spora uoči najavljenih izmjena splitskog GUP-a: dok gradska vlast na njenom rubu planira gradnju 'javnog objekta' veličine nekoliko tisuća četvornih metara, vodstvo gradskog kotara i brojni građani tomu se protive. Čak su angažirali mladu arhitekticu Vandu Trifunović, koja je također volonterski izradila idejni projekt uređenja velike sportsko-rekreacijske zone.

Čelnici kotara objavili su da su već pokrenuli proceduru povlačenja novca iz europskih fondova za njegovu realizaciju, grubo procijenjenu na 10 do čak 50 milijuna kuna