U BANDIĆEVOM STILU

Lex Vlahušić: 'Čast mi je da vlast ovisi o zakonu pisanom samo zbog mene'

21.10.2016 u 18:04

Bionic
Reading

Dok se u Saboru raspravljalo o Zakonu o izboru zastupnika, kojim bi se između ostalog i na lokalnim izborima zabranilo kandidiranje osobama pravomoćno osuđenima za neka kaznena djela, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pretvarao se kao da se to njega ne tiče. Pitali smo ga za presude, aktualne sudske postupke i moguću zabranu djelovanja, a on je odgovarao sa Jamesom Bondom i Robinom Hoodom

Vlahušić, podsjetimo, pravomoćno je osuđen za 'aferu Šipan', dok je 'afera Revelin' trenutno u fazi optužnice. Po prijedlogu zakona koji je predstavljao jedno od Mostovih jamstava za formiranje vlasti, dubrovački gradonačelnik više ne bi bio u prilici voditi ovaj grad. Oporba iz SDP-a i njegovog HNS-a, s druge strane, tvrdi da je jedini motiv upravo eliminiranje Vlahušića

'Zadovoljstvo je, nema veće satisfakcije od toga da formiranje vlade ovisi o jednom zakonu pisanom samo zbog jednog čovjeka, odnosno mene. Lex Vlahušić', odgovara on na pitanje tportala. 'Svaki zakon mora poštivati Ustav, a što se mene tiče - ja sam pobijedio na izborima tri puta zaredom, a porota sastavljena od 42.000 Dubrovčana dala je svoju presudu', bandićevski odgovara Vlahušić.

Pravomoćno je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju Revelin, no i dalje uporno tvrdi da je ona donesena na temelju lažnog svjedočenja i da je 'jedini u Hrvatskoj uvjetno osuđen za nematerijalnu štetu'. Kaže i da je o svim detaljima i 'ružnoj pozadini' pismeno obavijestio sve najviše adrese u državi, ali o tome ne želi govoriti potpuno javno. Smatra da će vrijeme za to nastupiti tek za desetak godina.

U aferi Revelin, pak, na snazi je nova optužnica, no ni to ga ne uzbuđuje. 'Nemam pojma, ne bavim se time. Ja se bavim Jamesom Bondom i Robinom Hoodom, zadovoljan sam jer pobjeđujem na svim izborima i mogu pogledati sugrađane u oči. Proračun je duplo veći nego kada sam došao na vlast, broj turista porastao je s pola milijuna na milijun, komunalni doprinos je smanjen za 30 posto, a prirez je 10 umjesto 15 posto', nabraja Vlahušić.

Ima tajni način, kaže, kako Dubrovnik napreduje bez da njegovi građani to osjete na svom novčaniku.

Ipak, Vlahušić se zbog presude formalno ne može potpisivati na dokumentaciju za europske natječaje i novac iz strukturnih fondova - no on kaže da 'nema pojma o tome' i da 'grad svejedno funkcionira.