VLATKO SILOBRČIĆ

'Prijave protiv Pave Barišića razmotrit ćemo sljedeći tjedan'

21.10.2016 u 14:09

Bionic
Reading

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića i one će biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati sljedećeg tjedna, kazao je Hini predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić

Odbor će razmotrite sve četiri prijave i vidjeli ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje.

Još nisam vidio predmet, ali sam pronašao u arhivi prethodnog odbora da su na njegovu adresu 11. veljače 2011. došla četiri predmeta od kojih se u dva spominje ime profesora Barišića. Jedna se direktno odnosi na njega, a druga na odluku jednog tijela u kojem je on sudjelovao, kazao je Silobrčić.

Malo ranije prethodni Odbor je prestao funkcionirati, njegov predsjednik Vedran Katavić dao je  ostavku i odbor od 2011. do 2014. nije postojao, što je odgovornost Sabora, dodao je.

Moramo prvo vidjeti što imamo u rukama. Oni koji su podnijeli prigovor poslali su to na dvadesetak adresa i moramo najprije prikupiti odluke tih tijela, kazao je akademik Silobrčić.

Ako vidimo da imamo predmet, ići ćemo redovitom procedurom, tražit ćemo da se izjasni najprije ona institucija u kojoj se taj mogući problem dogodio, i kada vidimo njihovu odluku i njihovo obrazloženje, reći ćemo slažemo li se s njim ili ne slažemo, objasnio je postupak.

Stvar je malo kompliciranija, ali mi ćemo je pokušati riješiti na suvisao i legalan način, dodao je.

Kao što znate, naš tijelo nema egzekutivnu snagu, ali ima određenu težinu u javnosti o kojoj bi trebali voditi računa svi znanstvenici, zaključio je akademik Silobrčić.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008. godine.