NEMA IH NI ZA LIJEK

Broj reumatologa govori sve o hrvatskom zdravstvu

21.10.2016 u 07:54

Bionic
Reading

Hrvatska ima desetke tisuća oboljelih od upalnih reumatskih bolesti i svega 47 licenciranih reumatologa, istaknuto je na otvorenju godišnjeg kongresa Hrvatskog reumatološkog društva u četvrtak navečer u Šibeniku, a upozoreno je i na neravnopravnost oboljelih u raznim dijelovima zemlje

Svi pacijenti u Hrvatskoj trebali bi biti ravnopravni i imati jednak pristup terapiji, što sada nije slučaj. Uz premali broj reumatologa, problem su i skučeni bolnički limiti iz kojih se u prvoj godini liječenja financiraju terapije, upozorio je reumatolog Branimir Anić koji je otvorio 18. kongres Hrvatskog reumatološkog društva u čijem radu do nedjelje sudjeluje 250 domaćih i nekoliko međunarodno priznatih stručnjaka iz Slovenije, Austrije i Njemačke.

Anić je iznio primjer Danske, po broju stanovnika slične Hrvatskoj, koja ima oko 180 reumalotoga, Slovačke koja ih ima 160, te Češke 374.

Dokazano je da su stope bolovanja zbog reumatskih bolesti dvostruko veće, a trajanja bolovanja dvostruko dulja u onim područjima u kojima nema reumatologa, no cijela Slavonija ima šest reumatologa, Dubrovnik nema niti jednog, kao ni gradovi na sjeverozapadu zemlje poput Čakovca, Varaždina, Koprivnice, Bjelovara. U zagrebačkim KBC-ima liste čekanja su velike i u prosjeku se na prvi pregled čeka šest mjeseci, istaknuto je na skupu posvećenom liječenju boli reumatskih bolesnika i pedijatrijskoj reumatologiji.

Procjenjuje se da oko 40.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od reumatoidnog artritisa, koji skraćuju radni vijek i život za desetak godina, onesposobljavaju oboljelog i uzrokuju dugotrajna bolovanja.

U Hrvatskoj su već desetak godina registrirani novi lijekovi, a s kojima oboljeli više nisu ovisni o tuđoj pomoći, radno su aktivni, ne trpe bolove i normalno žive, no mogu ih propisivati samo reumatolozi kojih u nekim dijelovima zemlje uopće nema. Zbog bolničkih limita i malog broja specijalista, ova zdravstvena skrb svim građanima nije jednako dostupna, upozoreno je na skupu.

Tijekom kongresa održat će se tradicionalni Reumatlon – utrka namijenjena podizanju razine osviještenosti o reumatskim bolestima, u kojoj mogu sudjelovati svi sudionici kongresa.

Ove će godine po prvi put u utrci sudjelovati i najmlađi reumatski bolesnici na Mini-reumatolonu.